Tunezyjskie pierożki brik z jajkiem i tuńczykiem

Brik to pieróg ze specjalnego cieniutkiego ciasta (rodzaj ciasta strudlowego, ostatecznie można go zastąpić greckim ciastem filo), wypełnionego farszem. Najbardziej typowym jest jajko i tuńczyk, tłuczone ziemniaki z tuńczykiem, krewetki. Robiąc brik z jajkiem, trzeba uważać, by się nie wylało podczas formowania pieroga. Po upieczeniu nadal pozostaje półpłynne, sztuką jest zjeść taki brik bez sztućców, by farsz się nie wylał. Są też briki na słodko (np. bakaliowe).
4 płaty ciasta na brik
150 g tuńczyka w oleju
cebula
białko
4 jajka
pęczek kolendry
olej do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę posiekaj, zeszklij na odrobinie oleju, pod koniec dodaj drobno posiekaną kolendrę. Wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem.
Białko ubij na sztywną pianę.
Przygotuj płaty ciasta. Na każdy kawałek nałóż po 2 łyżki farszu, na środek wbij po jajku. Posyp solą i pieprzem. Brzegi ciasta posmaruj ubitym białkiem, zlep pierogi.
Smaż na gorącym oleju z obu stron. Podawaj z sałatą i ćwiartkami cytryny. Brik można także piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.