Tunezyjskie pierożki brik z jajkiem i tuńczykiem

2018-03-07
Brik z jajkiem i tuńczykiem
Autor: Shutterstock Brik to tunezyjskie pierożki - doskonała przekąska albo samodzielne niewielkie danie
średni
25 min
4

Brik to pieróg ze specjalnego cieniutkiego ciasta (rodzaj ciasta strudlowego, ostatecznie można go zastąpić greckim ciastem filo), wypełnionego farszem. Najbardziej typowym jest jajko i tuńczyk, tłuczone ziemniaki z tuńczykiem, krewetki. Robiąc brik z jajkiem, trzeba uważać, by się nie wylało podczas formowania pieroga. Po upieczeniu nadal pozostaje półpłynne, sztuką jest zjeść taki brik bez sztućców, by farsz się nie wylał. Są też briki na słodko (np. bakaliowe).

Składniki

4 płaty ciasta na brik

150 g tuńczyka w oleju

cebula

białko

4 jajka

pęczek kolendry

olej do smażenia

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę posiekaj, zeszklij na odrobinie oleju, pod koniec dodaj drobno posiekaną kolendrę. Wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem.

Białko ubij na sztywną pianę.

Przygotuj płaty ciasta. Na każdy kawałek nałóż po 2 łyżki farszu, na środek wbij po jajku. Posyp solą i pieprzem. Brzegi ciasta posmaruj ubitym białkiem, zlep pierogi.

Smaż na gorącym oleju z obu stron. Podawaj z sałatą i ćwiartkami cytryny. Brik można także piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.