Tunezyjskie pierożki brik z jajkiem i tuńczykiem
2021-03-29
średni
25 min
4
Brik to pieróg ze specjalnego cieniutkiego ciasta (rodzaj ciasta strudlowego, ostatecznie można go zastąpić greckim ciastem filo), wypełnionego farszem. Najbardziej typowym jest jajko i tuńczyk, tłuczone ziemniaki z tuńczykiem, krewetki. Robiąc brik z jajkiem, trzeba uważać, by się nie wylało podczas formowania pieroga. Po upieczeniu nadal pozostaje półpłynne, sztuką jest zjeść taki brik bez sztućców, by farsz się nie wylał. Są też briki na słodko (np. bakaliowe).
SKŁADNIKI
- 4 płaty ciasta na brik
- 150 g tuńczyka w oleju
- cebula
- białko
- 4 jajka
- pęczek kolendry
- olej do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekaj, zeszklij na odrobinie oleju, pod koniec dodaj drobno posiekaną kolendrę. Wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem.
- Białko ubij na sztywną pianę.
- Przygotuj płaty ciasta. Na każdy kawałek nałóż po 2 łyżki farszu, na środek wbij po jajku. Posyp solą i pieprzem. Brzegi ciasta posmaruj ubitym białkiem, zlep pierogi.
- Smaż na gorącym oleju z obu stron. Podawaj z sałatą i ćwiartkami cytryny. Brik można także piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.