Pierogi z porzeczkami: łatwy przepis na pierogi z owocami

Pierogi z porzeczkami: łatwy przepis na pierogi z owocami
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z porzeczkami - dobry pomysł na obiad.
średni
75 min
4

Sezon porzeczkowy jest doskonałą okazją do przygotowania pierogów. Aksamitne ciasto rozpływa się w ustach, a kwaskowaty farsz nadaje im niepowtarzalnego smaku. Sprawdź, jak przygotować pierogi z porzeczkami.

Domowy keczup z czarnej porzeczki

Polędwica wieprzowa w sosie porzeczkowym

Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  •  
  • FARSZ:
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 1/4 l porzeczek
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • śmietana do polania pierogów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotowujemy farsz. Trzykrotnie zmielony tłusty twaróg mieszamy z umytymi i odszypułkowanymi porzeczkami oraz z cukrem i jajkiem. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy na bok.
  • Rozrabiamy jajko w szklance ciepłej wody. Na stolicę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto, powoli dodając wodę z jajkiem do mąki.
  • Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki.
  • Napełniamy powstałe z ciasta kółka farszem i zlepiamy ich brzegi.
  • Gotujemy wodę. Kiedy dojdzie do wrzenia skręcamy płomień i wrzucamy do niej pierogi. Najlepiej robić to pojedynczo, żeby się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty i wyławiamy pierogi, po czym układamy je na talerzu.
  • Polewamy pierogi śmietaną.