Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek - przepis

2021-03-29
Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek - przepis
Autor: Shutterstock Udka z kurczaka w wytrawnym sosie porzeczkowym.
łatwy
30 min
4

Pieczone udka z kurczaka to bardzo popularne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem proponujemy przepis na tę potrawę z drobiu w oryginalnej, letniej odsłonie. Sprawdź, jak zrobić udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Galaretka z czerwonych porzeczek

Galaretka z malin i porzeczek

Galaretka porzeczkowa - klasyczny przepis

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wymienionych powyżej składników przygotowujemy marynatę do udek z kurczaka.
  • Równomiernie rozsmarowujemy marynatę na mięsie i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
  • Udka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy sos porzeczkowy: chrzan zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 minut. dodajemy galaretkę porzeczkową, musztardę, skórkę pomarańczową i wino, a następnie całość rozcieramy widelcem.