Polędwica wieprzowa w sosie porzeczkowym - łatwy przepis na wykwintne danie

2021-03-29
Polędwica wieprzowa w sosie porzeczkowym - łatwy przepis na wykwintne danie
Autor: thinkstockphotos.com Polędwica doskonale komponuje się z sosem porzeczkowym.
łatwy
30 min
4

Czarna porzeczka to niezwykły owoc, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania pysznych ciast, ale również do dań mięsnych. Sprawdź, jak zrobić polędwiczki z sosem porzeczkowym i zaskocz wszystkich wykwintnym, sezonowym daniem.

Domowy keczup z czarnej porzeczki

Pierogi z porzeczkami

Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek

SKŁADNIKI

  • 40 dag polędwiczki wieprzowej
  • 1/2 kg porzeczek
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka estragonu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj marynatę z oleju, octu, rozmarynu, estragonu, pieprzu i soli.
  • Mięso pokrój na 4 części i włóż do marynaty na 3 godziny.
  • Polędwiczki po 3 godzinach wyjmij z marynaty i usmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij mięso z patelni, połóż na talerzyku i przykryj.
  • Na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso włóż pokrojone w ósemki jabłka i pozbawione szypułek porzeczki. Dopraw je pieprzem i duś pod przykryciem przez 10 minut.
  • Nałóż mięso na talerzy i polej powstałym sosem.