Od kiedy poznałam ten przepis, pierogi robię tylko z tym farszem. Rodzina jest zachwycona

pierogi z mięsem i kaszą gryczaną
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Pierogi to tradycyjne danie kuchni polskiej. Świetnie smakują przez cały rok bez względu na okazję. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Pyszne i aromatyczne pierogi mięsne wzbogaca się zdrową i tanią kaszą. Ten składnik sprawia, że potrawa zyskuje zupełnie nowe oblicze. Oto prosty przepis na znakomite pierogi z mięsem i kaszą gryczaną.

Jak zrobić farsz z kaszy gryczanej do pierogów?

Pierogi z mięsem to pomysł na rodzinny obiad. Klasyczny przepis na to tradycyjne danie warto nieco urozmaicić. W tym przepisie mięsny farsz wzbogaca się kaszą gryczaną. Danie smakuje wyśmienicie i zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.

Jak więc przygotować farsz do pierogów z mięsa i kaszy gryczanej? Zrobienie takiego nadzienia jest łatwe. Wystarczy tylko kilka tanich składników i trochę wolnego czasu. Najpierw należy ugotować kaszę gryczaną i posiekać mięso. Do farszu najlepsze jest mięso, które gotowało się w rosole. Dodając je do pierogowego nadzienia, nic się nie zmarnuje. Następnie na patelni podsmaża się cebulę i dodaje mięso oraz kaszę gryczaną. Na koniec farsz do pierogów wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Jak zrobić pierogi z mięsem i kaszą gryczaną?

Przepis na smaczne domowe pierogi wypełnione po brzegi sycącym farszem z mięsa z rosołu i kaszy gryczanej nie jest skomplikowany. To łatwa receptura na danie, które zachwyci już po pierwszym kęsie. Czas przygotowania także nie jest długi, a wszystkie składniki można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne i niedrogie.

Jak więc ugotować pyszne pierogi z mięsnym farszem wzbogaconym kaszą gryczaną? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z mięsa i kaszy gryczanej
  • 2. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wycięcie kółek
  • 4. krok – nałożenie farszu z mięsa i kaszy, zlepienie pierogów
  • 5. krok – ugotowanie pierogów w osolonym wrzątku

Jak podawać pierogi z mięsem i kaszą gryczaną?

Lekkie ciasto i wyborny mięsny farsz z dodatkiem kaszy gryczanej to pierogi idealne. Przyrządzone według tego przepisu podbiją każdy kubek smakowy. To świetny pomysł na rodzinny obiad. Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną znakomicie smakują okraszone boczkiem lub cebulą. Sprawdzi się też kwaśna śmietana. Można je też odgrzać na patelni, dzięki czemu staną się przyjemne chrupiące. Posiłek z pierogami warto wzbogacić domową surówką z kapusty kiszonej.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

  • farsz:
  • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso z rosołu drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać posiekane mięso i kaszę gryczaną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut na małym ogniu. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Wlać wodę i wymieszać, a następnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut.
  • Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki lub szklanki wykroić koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu i skleić brzegi.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami przez 2 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać na ciepło z okrasą z boczku lub cebuli. Świetnie smakują po podsmażeniu na patelni.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej