Od kiedy poznałam ten przepis, pierogi robię tylko z tym farszem. Rodzina jest zachwycona
Pierogi to tradycyjne danie kuchni polskiej. Świetnie smakują przez cały rok bez względu na okazję. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Pyszne i aromatyczne pierogi mięsne wzbogaca się zdrową i tanią kaszą. Ten składnik sprawia, że potrawa zyskuje zupełnie nowe oblicze. Oto prosty przepis na znakomite pierogi z mięsem i kaszą gryczaną.
Jak zrobić farsz z kaszy gryczanej do pierogów?
Pierogi z mięsem to pomysł na rodzinny obiad. Klasyczny przepis na to tradycyjne danie warto nieco urozmaicić. W tym przepisie mięsny farsz wzbogaca się kaszą gryczaną. Danie smakuje wyśmienicie i zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.
Jak więc przygotować farsz do pierogów z mięsa i kaszy gryczanej? Zrobienie takiego nadzienia jest łatwe. Wystarczy tylko kilka tanich składników i trochę wolnego czasu. Najpierw należy ugotować kaszę gryczaną i posiekać mięso. Do farszu najlepsze jest mięso, które gotowało się w rosole. Dodając je do pierogowego nadzienia, nic się nie zmarnuje. Następnie na patelni podsmaża się cebulę i dodaje mięso oraz kaszę gryczaną. Na koniec farsz do pierogów wystarczy doprawić solą i pieprzem.
Jak zrobić pierogi z mięsem i kaszą gryczaną?
Przepis na smaczne domowe pierogi wypełnione po brzegi sycącym farszem z mięsa z rosołu i kaszy gryczanej nie jest skomplikowany. To łatwa receptura na danie, które zachwyci już po pierwszym kęsie. Czas przygotowania także nie jest długi, a wszystkie składniki można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne i niedrogie.
Jak więc ugotować pyszne pierogi z mięsnym farszem wzbogaconym kaszą gryczaną? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.
- 1. krok – przygotowanie farszu z mięsa i kaszy gryczanej
- 2. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wycięcie kółek
- 4. krok – nałożenie farszu z mięsa i kaszy, zlepienie pierogów
- 5. krok – ugotowanie pierogów w osolonym wrzątku
Jak podawać pierogi z mięsem i kaszą gryczaną?
Lekkie ciasto i wyborny mięsny farsz z dodatkiem kaszy gryczanej to pierogi idealne. Przyrządzone według tego przepisu podbiją każdy kubek smakowy. To świetny pomysł na rodzinny obiad. Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną znakomicie smakują okraszone boczkiem lub cebulą. Sprawdzi się też kwaśna śmietana. Można je też odgrzać na patelni, dzięki czemu staną się przyjemne chrupiące. Posiłek z pierogami warto wzbogacić domową surówką z kapusty kiszonej.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
farsz:- 500 g ugotowanego mięsa z rosołu
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Mięso z rosołu drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać posiekane mięso i kaszę gryczaną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut na małym ogniu. Patelnię zestawić z ognia.
- Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Wlać wodę i wymieszać, a następnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut.
- Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki lub szklanki wykroić koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu i skleić brzegi.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami przez 2 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na ciepło z okrasą z boczku lub cebuli. Świetnie smakują po podsmażeniu na patelni.