Naprostsze pierogi z jagodami - pyszne danie na obiad lub podwieczorek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pierogi z jagodami to w sezonie prawdziwy rarytas na obiad lub podwieczorek. Z ciasta na pierogi można przygotować też danie z soczewicą, ze szpinakiem, z serem, z kaszą, z mięsem, na słodko czy wytrawnie. Równie dobrze będą smakowały pierogi z truskawkami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 600 g jagód świeżych lub mrożonych
- łyżka mąki do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wyrobić dokładnie z wodą, olejem i solą na elastyczne ciasto (na 600 g mąki potrzeba trochę więcej niż szklanka wody).
- Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kółka (szklanką lub kubkiem).
- Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę jagód obsypanych mąką i zlepić końce, by powstał pieróg.
- Pierogi wrzucać partiami do garnka z posoloną gotującą się wodą.
- Gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
- Podawać ze śmietaną słodką lub kwaśną posypaną cukrem.
- Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.