Naprostsze pierogi z jagodami - pyszne danie na obiad lub podwieczorek

2021-03-29
Pierogi z jagodami
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Pierogi z jagodami to w sezonie prawdziwy rarytas na obiad lub podwieczorek. Z ciasta na pierogi można przygotować też danie z soczewicą, ze szpinakiem, z serem, z kaszą, z mięsem, na słodko czy wytrawnie. Równie dobrze będą smakowały pierogi z truskawkami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka gorącej wody  
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 600 g jagód świeżych lub mrożonych  
  • łyżka mąki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wyrobić dokładnie z wodą, olejem i solą na elastyczne ciasto (na 600 g mąki potrzeba trochę więcej niż szklanka wody).
  • Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kółka (szklanką lub kubkiem).
  • Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę jagód obsypanych mąką i zlepić końce, by powstał pieróg.
  • Pierogi wrzucać partiami do garnka z posoloną gotującą się wodą.
  • Gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
  • Podawać ze śmietaną słodką lub kwaśną posypaną cukrem.
  • Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.