Biorę ciasto francuskie i nakładam farsz z kurczaka. Błyskawicznie robię chrupiące pierożki

pierożki z ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock Wyśmienite pierożki zrobisz z tego gotowego ciasta. Są ekspresowe i pysznie smakują.
łatwy
30 min
4

Co można zrobić z kupnego ciasta francuskiego? Opakowanie tego popularnego ciasta zawsze warto mieć w lodówce. Można przygotować z niego słodkie i wytrawne przysmaki. Wśród mnóstwa przepisów na uwagę zasługują pyszne i aromatyczne pierożki z ciasta francuskiego wypełnione farszem o smaku kebaba. Zobaczcie, jak je zrobić i poznajcie prosty przepis na tę efektowną przekąskę.

Czy ciasto francuskie nadaje się do pierogów?

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który można piec i smażyć. Dania są proste, zawsze się udają i smakują każdemu. Kupne ciasto francuskie wykorzystuje się w przepisach na słodkie wypieki czy wytrawne przekąski. Jednym z pomysłów na ten rodzaj ciasta jest przepis na wyśmienite pierożki. W ich środku kryje się smaczny i aromatyczny farsz z kurczaka i warzyw, którego smak podkręca przyprawa do kebaba. Dzięki temu, że do przygotowania wykorzystuje się gotowe ciasto francuskie, zrobienie pierogów jest o wiele szybsze i łatwiejsze.

Co na farsz do ciasta francuskiego?

Pyszne małe pierogi z ciasta francuskiego to wytrawna przekąska. Wszystkie składniki niezbędne do ich przygotowania są łatwo dostępne bez względu na porę roku. W ich środku znajduje się pyszne i aromatyczne nadzienie z piersi kurczaka, papryki, cebuli, kukurydzy i żółtego sera. Smak farszu podkręca sezam i przyprawa do kebaba, a łączy je sos pomidorowy. Można zastąpić go łagodnym lub ostrym ketchupem.

Jak zrobić pierożki z ciasta francuskiego?

Przepis na domowe pierożki z ciasta francuskiego jest prosty i szybki. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Lepienie pierogów też nie jest trudne. Zaletą tego przepisu jest to, że małe pierogi można podawać i na ciepło, i na zimno. W obu wersjach smakują wybornie i podbiją niejedno podniebienie.

Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne pierożki z ciasta francuskiego? Z tym przepisem udadzą się za pierwszym razem. Warto pamiętać, aby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Dzięki temu nie popęka w trakcie pieczenia.

  • 1. krok – pokrojenie, doprawienie i podsmażenie piersi kurczaka
  • 2. krok – połączenie kurczaka z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wykrojenie kółek z ciasta francuskiego, nałożenie farszu i zlepienie pierogów
  • 4. krok – upieczenie pierożków z ciasta francuskiego w piekarniku

Jak lepić pierogi z ciasta francuskiego?

Lepienie pierożków z ciasta francuskiego to czynność łatwa i szybka. Z ciasta francuskiego wykrawa się kółka. Na środku każdego z nich układa się porcje farszu. Następnie ciasto składa się na pół i zlepia brzegi. Można posmarować je wodą, aby łatwiej się połączyły. Brzegi można udekorować za pomocą widelca lub zawinąć w falbankę.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g piersi kurczaka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy do kebaba lub gyrosa
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Doprawić przyprawą do kebaba, solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć nie niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Następnie mięso drobno posiekać i przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę. Wsypać odsączoną kukurydzę, starty żółty ser i sezam. Dodać sos pomidorowy lub ketchup. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Z ciasta francuskiego za pomocą foremki lub szklanki wykroić koła. Na każde z nich nałożyć porcję farszu, złożyć i zlepić, formując pierogi. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdy pierożek posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z sosem czosnkowym lub ziołowym.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
więcej