Żurawinówka, czyli nalewka z żurawiny: przepis

Żurawinówka, czyli nalewka z żurawiny: przepis
Autor: Shutterstock Smakowita domowa żurawinówka
średni
30 min
4

Właściwości lecznicze żurawiny znane są od wielu lat. Jeśli przeszkadza Ci kwaśny smak tych owoców, cennych substancji zawartych w żurawinie możesz dostarczyć organizmowi w formie nalewki. Poznaj prosty przepis na pyszną żurawinówkę, czyli nalewkę z żurawiny.

Nalewkę możemy pić dla zdrowia lub dla czystej przyjemności. Żurawina działa antyrakowo, ma zbawienny wpływ na układ moczowy, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a nawet obniża poziom cholesterolu. UWAGA! Żurawiny powinny unikać osoby ze stwierdzoną osteoporozą czy kamieniami nerkowymi.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg żurawin
  • 1 l wódki (45%)
  • 100 ml spirytusu
  • 1 l wody źródlanej
  • 800 g cukru
  • 4 suszone śliwki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukać żurawinę, osuszyć i rozgnieść.
  • Śliwki umyć, osuszyć i pokroić w paski.
  • Połączyć owoce, włożyć do gąsiora lub dużego słoja, zalać wódką, przykryć grubą gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
  • Nalewkę zlać, wyciskając owoce przez flanelową ściereczkę.
  • Zagotować wodę z cukrem i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Zdjąć pianę.
  • Gorący syrop połączyć ze spirytusem, dodać nalewkę, wszystko wymieszać, przykryć gazą i odstawić na dobę.
  • Nalewkę przelać przez papierowy filtr do kawy i rozlać do butelek.
  • Wstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4-5 miesięcy.
Nalewki domowe
Halina Zielińska
więcej