Żurawinówka, czyli nalewka z żurawiny: przepis
Właściwości lecznicze żurawiny znane są od wielu lat. Jeśli przeszkadza Ci kwaśny smak tych owoców, cennych substancji zawartych w żurawinie możesz dostarczyć organizmowi w formie nalewki. Poznaj prosty przepis na pyszną żurawinówkę, czyli nalewkę z żurawiny.
Nalewkę możemy pić dla zdrowia lub dla czystej przyjemności. Żurawina działa antyrakowo, ma zbawienny wpływ na układ moczowy, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a nawet obniża poziom cholesterolu. UWAGA! Żurawiny powinny unikać osoby ze stwierdzoną osteoporozą czy kamieniami nerkowymi.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg żurawin
- 1 l wódki (45%)
- 100 ml spirytusu
- 1 l wody źródlanej
- 800 g cukru
- 4 suszone śliwki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukać żurawinę, osuszyć i rozgnieść.
- Śliwki umyć, osuszyć i pokroić w paski.
- Połączyć owoce, włożyć do gąsiora lub dużego słoja, zalać wódką, przykryć grubą gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
- Nalewkę zlać, wyciskając owoce przez flanelową ściereczkę.
- Zagotować wodę z cukrem i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Zdjąć pianę.
- Gorący syrop połączyć ze spirytusem, dodać nalewkę, wszystko wymieszać, przykryć gazą i odstawić na dobę.
- Nalewkę przelać przez papierowy filtr do kawy i rozlać do butelek.
- Wstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4-5 miesięcy.