Zielony koktajl na dobry początek dnia. Pyszne połączenie jarmużu, ananasa i banana
2023-02-20
łatwy
5 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zacznijcie swój poranek od najlepszego zielonego koktajlu, który dostarczy witamin, składników odżywczych i energii. Przepis na to smoothie w obłędnym zielonym kolorze jest łatwy, szybki i sprawdzony. Ma orzeźwiający smak i jest super pomysłem na rozpoczęcie dnia, który zapewni dobry humor.
Jak zrobić zielony koktajl?
Przygotowanie tego pełnego zdrowia zielonego napoju nie zajmuje wiele czasu. Cześć składników trzeba pokroić, a następnie przełożyć do blendera. Dodaje się pozostałe produkty i miksuje na gładkie smoothie. W sumie zrobienie koktajlu to pięć minut.
Przepis na zielony koktajl
- To bardzo prosty przepis na zielone smoothie pełne zdrowia, witamin i składników odżywczych.
- Koktajl robi się w pięć minut. Dzięki temu można go przygotować rano, tuż przed wyjściem do pracy.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Do koktajlu można wykorzystać składniki, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłu, jak je wykorzystać.
- Jarmuż zastąpi szpinak, a syrop z agawy – miód lub syrop klonowy.
- Zamiast wody można dodać mleko, naturalny jogurt lub stworzyć wersję wegańską, używając napoju roślinnego sojowego, ryżowego lub kokosowego.
- Koktajlem można zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw.
Jak wzbogacić zielony koktajl?
Do koktajlu można dodać inne składniki jak:
- płatki owsiane – dodatkowa porcja białka i błonnika
- masło orzechowe – doda ciekawego smaku, białka oraz nienasyconych tłuszczy
- ekstrakt waniliowy – nada przyjemnego smaku i aromatu
- odżywka białkowa – powinny dodawać ją osoby, które czynnie uprawiają sport
- siemię lniane lub nasiona chia – przyjemny dodatek pełen prozdrowotnych składników
SKŁADNIKI
- 50 g jarmużu (bez twardych łodyg)
- 3 plastry ananasa
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 jabłka
- 1/2 mrożonego banana
- 1 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki oleju lnianego
- 3-5 listków świeżej mięty
- 4 kostki lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż posiekać. Plastry ananasa, jabłko i banan pokroić w kostkę. Imbir bardzo drobno posiekać.
- Składniki przełożyć do blendera. Wlać wodę, sok z cytryny, syrop z agawy i olej lniany. Dodać listki mięty i kostki lodu. Zmiksować na gładko.
- Przelać do szklanek i podawać rano.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?