Zielony koktajl na dobry początek dnia. Pyszne połączenie jarmużu, ananasa i banana

zielony kokotajl
Autor: Shutterstock Zielony koktajl jest pełen smaku i zdrowych składników.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zacznijcie swój poranek od najlepszego zielonego koktajlu, który dostarczy witamin, składników odżywczych i energii. Przepis na to smoothie w obłędnym zielonym kolorze jest łatwy, szybki i sprawdzony. Ma orzeźwiający smak i jest super pomysłem na rozpoczęcie dnia, który zapewni dobry humor.

Jak zrobić zielony koktajl?

Przygotowanie tego pełnego zdrowia zielonego napoju nie zajmuje wiele czasu. Cześć składników trzeba pokroić, a następnie przełożyć do blendera. Dodaje się pozostałe produkty i miksuje na gładkie smoothie. W sumie zrobienie koktajlu to pięć minut.

Przepis na zielony koktajl

  • To bardzo prosty przepis na zielone smoothie pełne zdrowia, witamin i składników odżywczych.
  • Koktajl robi się w pięć minut. Dzięki temu można go przygotować rano, tuż przed wyjściem do pracy.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Do koktajlu można wykorzystać składniki, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłu, jak je wykorzystać.
  • Jarmuż zastąpi szpinak, a syrop z agawy – miód lub syrop klonowy.
  • Zamiast wody można dodać mleko, naturalny jogurt lub stworzyć wersję wegańską, używając napoju roślinnego sojowego, ryżowego lub kokosowego.
  • Koktajlem można zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw.

Jak wzbogacić zielony koktajl?

Do koktajlu można dodać inne składniki jak:

  • płatki owsiane – dodatkowa porcja białka i błonnika
  • masło orzechowe – doda ciekawego smaku, białka oraz nienasyconych tłuszczy
  • ekstrakt waniliowy – nada przyjemnego smaku i aromatu
  • odżywka białkowa – powinny dodawać ją osoby, które czynnie uprawiają sport
  • siemię lniane lub nasiona chia – przyjemny dodatek pełen prozdrowotnych składników

SKŁADNIKI

  • 50 g jarmużu (bez twardych łodyg)
  • 3 plastry ananasa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 mrożonego banana
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki oleju lnianego
  • 3-5 listków świeżej mięty
  • 4 kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż posiekać. Plastry ananasa, jabłko i banan pokroić w kostkę. Imbir bardzo drobno posiekać.
  • Składniki przełożyć do blendera. Wlać wodę, sok z cytryny, syrop z agawy i olej lniany. Dodać listki mięty i kostki lodu. Zmiksować na gładko.
  • Przelać do szklanek i podawać rano.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?
Anna Szulc-Górska
więcej