Wytrawny poncz truskawkowy [prosty przepis]
2021-03-29
łatwy
150 min
4
Choć poncz kojarzy się z atmosferą odświętnych imprez, równie łatwo przygotować go samodzielnie w domu. A gdy na straganach pachną świeże truskawki, warto wykorzystać je w roli owocowego dodatku. Sprawdź, jak zrobić wytrawny poncz truskawkowy!
SKŁADNIKI
- ½ kg truskawek
- 2 butelki białego wina musującego półwytrawnego lub wytrawnego
- 1 cytryna
- 2-3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte truskawki bez szypułek kroimy w plastry lub ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem kroimy cytrynę na półplasterki, dodajemy do truskawek i zalewamy winem. Poncz truskawkowy można doprawić kilkoma łyżkami koniaku lub wzmocnić wódką. Po jakimś czasie napój powinno się schłodzić pokruszonym lodem.