Witaminowa bomba zdrowotna. Idealnie sprawdzi się na jesień

Witaminowa bomba zdrowotna. Idealnie sprawdzi się na jesień
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ten prosty koktajl nie tylko świetnie smakuje, ale również świetnie będzie wpływał na nasze zdrowie. Sprawdzi się idealnie w szczególności, teraz kiedy pogoda za oknem z pewnością przestaje dopisywać. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. 

Ten koktajl jest niezwykle szybki do przygotowania i smakuje obłędnie. Jeśli jednak myślimy, że na tym kończą się jego plusy, to jesteśmy w ogromnym błędzie. Choć może nie wyglądać on na nic specjalnego, to kryje w sobie niesamowita moc, która może się nam przydać w szczególności w okresie jesienno-zimowym.

Wiśnie

Zacznijmy od wiśni, które wręcz opływają w witaminy, jak na przykład witamina A, C, E, B6 czy B9 (znana również jako kwas foliowy. Co więcej, zawierają również masę minerałów (żelazo, magnez, potas czy wapń), błonnik oraz silne antyoksydanty. Wiśnie działają przeciwzapalnie i mogą pomaga w łagodzeniu bólu mięśni.

Szpinak

Szpinak jest bogaty w witaminy, minerały, błonnik oraz antyoksydanty. Może wspierać nas w profilaktyce chorób nowotworowych oraz anemii, wpływać na układ krążenia, wzrok, kości i odporność.

Awokado

Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe wspierające serce, błonnik regulujący trawienie i dający uczucie sytości, oraz witaminy i minerały. Jednak nie każdy powinien je spożywać. Jest nie tylko dość mocno kaloryczne, ale również nieodpowiednie dla osób nietolerujących histaminy, ze schorzeniami wątroby i nerek czy z alergią na lateks.

W połączeniu otrzymamy przepyszny koktajl, który świetnie wpłynie na nasze zdrowie. Wystarczy kilka składników, blender i smoothie, które smakuje i poprawia zdrowie jest gotowe do picia.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka wiśni (bez pestek)
  • 90 g szpinaku
  • pół awokado
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka nasion chia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Imbir obieramy.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera.
  • Miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.
  • Przelewamy do szklanek.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej