Tradycyjna dereniówka - prawdzony przepis na nalewkę z derenia
2021-08-31
łatwy
0 min
4
Dereniówka już wieki temu była bardzo cenionym trunkiem. Nie mogło jej zabraknąć na szlacheckich stołach. Nic w tym dziwnego – to jedna z najsmaczniejszych nalewek.
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Kup online
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 5 szklanek owoców derenia jadalnego
- 4 szklanki spirytusu 70%
- 4 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebierz, umyj, osusz i ponakłuwaj wykałaczką, włóż do słoika i zalej alkoholem.
- Dokładnie zakręcony słoik odstaw w chłodne, zacienione miejsce na miesiąc.
- Po tym czasie alkohol przelej do drugiego naczynia i odstaw, a owoce zasyp cukrem.
- Słoik przykryj ścierką lub gazą i odstaw na kilka dni, a gdy puszczą sok, odsącz.
- Sok wymieszaj dokładnie z alkoholem, którym zalany był wcześniej dereń.
- Odstaw na tydzień, po czym jeszcze raz przefiltruj, zabutelkuj i odstaw na pół roku.
Nalewki domowe