To mój ulubiony dodatek do kawy, deserów i ciast. Ten słodki syrop to świąteczny must have w moim domu
W sklepach można kupić słodkie syropy w różnych smakach. Zwłaszcza przed świętami pojawiają się produkty związane z tymi zimowymi świętami. W tym roku hitem jest syrop piernikowy, który ma wszechstronne zastosowanie. Smakuje wybornie, a zamiast przepłacać, z łatwością można zrobić go w domu. Oto prosty i szybki przepis na idealnie słodki i aromatyczny syrop o smaku piernika.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Do czego służy syrop piernikowy?
Syrop piernikowy wyróżnia się pysznym smakiem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest uniwersalny i można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Domowy syrop piernikowy dodaje ciastom, ciasteczkom i napojom korzennego smaku i cudownego aromatu. Jak można wykorzystać syrop o smaku piernika?
- Dodatek do napojów – syrop piernikowy świetnie sprawdza się jako słodzik i dodatek podkręcający smak kawy, herbaty, a nawet drinków. Nadaje im korzenny smak i aromat.
- Polewa do deserów – domowy syrop o smaku piernika to doskonały dodatek do różnych deserów, takich jak lody, naleśniki, placki, gofry i puddingi.
- Składnik ciast i ciasteczek – syrop piernikowy można dodawać do świątecznych słodkich wypieków. Idealnie sprawdza się w domowych ciastach, ciasteczkach, muffinkach czy brownie. Podkreśla ich smak i aromat.
- Marynata do mięs – syrop piernikowy może być nietypowym, ale ciekawym składnikiem marynaty do mięsa. Pasuje do wieprzowiny, drobiu i dziczyzny. Nadaje im słodko-korzenny smak.
- Sos do sałatek – można dodać go do sosów, dzięki czemu zyskają bardziej złożony smak. Pysznie smakuje w sałatkach z dodatkiem orzechów, owoców i serów.
- Dodatek do owsianki i jaglanki – syrop piernikowy urozmaici śniadania na ciepło, zwłaszcza w okresie przedświątecznym.
Jakie są składniki syropu piernikowego?
W sklepach dostępne są gotowe syropy o smaku piernika. Jednak ich cena jest dość wysoka, a skład może budzić mieszane uczucia. Smaczniejszy i zdrowszy syrop piernikowy można zrobić w domu. Składa się z naturalnych produktów, nie zawiera konserwantów czy sztucznych aromatów. Wszystkie składniki, które niezbędne są do jego przygotowania, można kupić w wielu sklepach. W okresie przedświątecznym sklepy sprzedają je w promocyjnych cenach.
Lista składników nie jest długa. Znalazło się na niej tylko pięć produktów oraz woda. Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowy syrop piernikowy?
- woda
- cukier trzcinowy
- przyprawy – cynamon w laskach, wanilia, imbir, goździki
Jak zrobić syrop piernikowy?
Przepis na domowy syrop o smaku piernika, który świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia, nie jest trudny. Składa się z kilku prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Czas przygotowania nie jest zbyt długi. Jedną z wielu zalet tego przepisu jest to, że syrop piernikowy zawsze się udaje i smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu.
Jak więc przygotować świąteczny syrop o smaku piernika w domu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków. Po przygotowaniu należy przelać go do czystej butelki i przechowywać w lodówce.
- 1. krok – zagotowanie wody z przyprawami
- 2. krok – przecedzenie wywaru
- 3. krok – gotowanie wywaru z cukrem, aż zgęstnieje
- 4. krok – przelanie syropu piernikowego do butelek
SKŁADNIKI
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 laski cynamonu
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę. Dodać cynamon, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz wydrążone ziarenka i laskę wanilii. Zagotować na małym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
- Wywar przecedzić przez drobne sitko i ponownie wlać do rondelka.
- Wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści.
- Gotować bez przykrycia na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje.
- Przelać do czystej i suchej butelki. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
- Wykorzystać jako dodatek do kawy, deserów i ciast na Boże Narodzenie.