To mój ulubiony dodatek do kawy, deserów i ciast. Ten słodki syrop to świąteczny must have w moim domu

2025-12-16 15:45

W sklepach można kupić słodkie syropy w różnych smakach. Zwłaszcza przed świętami pojawiają się produkty związane z tymi zimowymi świętami. W tym roku hitem jest syrop piernikowy, który ma wszechstronne zastosowanie. Smakuje wybornie, a zamiast przepłacać, z łatwością można zrobić go w domu. Oto prosty i szybki przepis na idealnie słodki i aromatyczny syrop o smaku piernika.

syrop piernikowy

i

Autor: Alexander Sobol/ Shutterstock Zamiast kupować, zrób w domu. Ten świąteczny syrop to idealny dodatek do kawy i deserów.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Do czego służy syrop piernikowy?

Syrop piernikowy wyróżnia się pysznym smakiem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest uniwersalny i można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Domowy syrop piernikowy dodaje ciastom, ciasteczkom i napojom korzennego smaku i cudownego aromatu. Jak można wykorzystać syrop o smaku piernika?

  • Dodatek do napojów – syrop piernikowy świetnie sprawdza się jako słodzik i dodatek podkręcający smak kawy, herbaty, a nawet drinków. Nadaje im korzenny smak i aromat.
  • Polewa do deserów – domowy syrop o smaku piernika to doskonały dodatek do różnych deserów, takich jak lody, naleśniki, placki, gofry i puddingi.
  • Składnik ciast i ciasteczek – syrop piernikowy można dodawać do świątecznych słodkich wypieków. Idealnie sprawdza się w domowych ciastach, ciasteczkach, muffinkach czy brownie. Podkreśla ich smak i aromat.
  • Marynata do mięs – syrop piernikowy może być nietypowym, ale ciekawym składnikiem marynaty do mięsa. Pasuje do wieprzowiny, drobiu i dziczyzny. Nadaje im słodko-korzenny smak.
  • Sos do sałatek – można dodać go do sosów, dzięki czemu zyskają bardziej złożony smak. Pysznie smakuje w sałatkach z dodatkiem orzechów, owoców i serów.
  • Dodatek do owsianki i jaglanki – syrop piernikowy urozmaici śniadania na ciepło, zwłaszcza w okresie przedświątecznym.

Jakie są składniki syropu piernikowego?

W sklepach dostępne są gotowe syropy o smaku piernika. Jednak ich cena jest dość wysoka, a skład może budzić mieszane uczucia. Smaczniejszy i zdrowszy syrop piernikowy można zrobić w domu. Składa się z naturalnych produktów, nie zawiera konserwantów czy sztucznych aromatów. Wszystkie składniki, które niezbędne są do jego przygotowania, można kupić w wielu sklepach. W okresie przedświątecznym sklepy sprzedają je w promocyjnych cenach.

Lista składników nie jest długa. Znalazło się na niej tylko pięć produktów oraz woda. Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowy syrop piernikowy?

Jak zrobić syrop piernikowy?

Przepis na domowy syrop o smaku piernika, który świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia, nie jest trudny. Składa się z kilku prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Czas przygotowania nie jest zbyt długi. Jedną z wielu zalet tego przepisu jest to, że syrop piernikowy zawsze się udaje i smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu.

Jak więc przygotować świąteczny syrop o smaku piernika w domu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków. Po przygotowaniu należy przelać go do czystej butelki i przechowywać w lodówce.

  • 1. krok – zagotowanie wody z przyprawami
  • 2. krok – przecedzenie wywaru
  • 3. krok – gotowanie wywaru z cukrem, aż zgęstnieje
  • 4. krok – przelanie syropu piernikowego do butelek

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę. Dodać cynamon, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz wydrążone ziarenka i laskę wanilii. Zagotować na małym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
  • Wywar przecedzić przez drobne sitko i ponownie wlać do rondelka.
  • Wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści.
  • Gotować bez przykrycia na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje.
  • Przelać do czystej i suchej butelki. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
  • Wykorzystać jako dodatek do kawy, deserów i ciast na Boże Narodzenie.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...