Sok z malin: przepis na sok malinowy [przetwory na zimę]

2016-08-10
Sok z malin
Autor: thinkstockphotos.com Słodki, aromatyczny i bardzo zdrowy - sok z malin
średni
45 min
4

Koniec lata to doskonały czas na domowe przetwory - a nic tak nie poprawia nastroju i nadszarpniętego zdrowia jak domowy sok z malin. Podajemy łatwy przepis na sok malinowy na zimę. Można go rozcieńczać wodą lub dodawać do herbaty.

Kompot z malin

Ile cukru dodać do syropu malinowego?

Syrop malinowy - lekarstwo na przeziębienie

Sok malinowy na zimę

Sok z malin dodany do herbaty będzie świetnym lekarstwem na jesienną depresję czy zimowe przeziębienie.

Składniki

1 kg świeżo zerwanych malin

20 dag cukru

kwasek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Dojrzałe maliny opłucz i wrzuć do emaliowanego garnka. Dodaj niepełną szklankę wody i całość gotuj na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok.

Potem je przestudź i odsącz tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu. Uzyskany sok z malin wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i szczyptę kwasku cytrynowego, ponownie zagotuj.

Gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamknij i gotuj je przez 15 minut. Wtedy tak jak inne przetwory można go przechować do zimy.

Z pozostawionego miąższu można przygotować napój malinowy: włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać cukier i wystudzić. Uzyskany w ten sposób schłodzony napój w porze letniej świetnie gasi pragnienie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE