Sok z malin: przepis na sok malinowy [przetwory na zimę]

Sok z malin
Autor: thinkstockphotos.com Słodki, aromatyczny i bardzo zdrowy - sok z malin
średni
45 min
4

Koniec lata to doskonały czas na domowe przetwory - a nic tak nie poprawia nastroju i nadszarpniętego zdrowia jak domowy sok z malin. Podajemy łatwy przepis na sok malinowy na zimę. Można go rozcieńczać wodą lub dodawać do herbaty.

Kompot z malin

Ile cukru dodać do syropu malinowego?

Syrop malinowy - lekarstwo na przeziębienie

Sok malinowy na zimę

Sok z malin dodany do herbaty będzie świetnym lekarstwem na jesienną depresję czy zimowe przeziębienie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżo zerwanych malin
  • 20 dag cukru
  • kwasek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe maliny opłucz i wrzuć do emaliowanego garnka. Dodaj niepełną szklankę wody i całość gotuj na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok.
  • Potem je przestudź i odsącz tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu. Uzyskany sok z malin wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i szczyptę kwasku cytrynowego, ponownie zagotuj.
  • Gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamknij i gotuj je przez 15 minut. Wtedy tak jak inne przetwory można go przechować do zimy.
  • Z pozostawionego miąższu można przygotować napój malinowy: włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać cukier i wystudzić. Uzyskany w ten sposób schłodzony napój w porze letniej świetnie gasi pragnienie.