Sok malinowy [przepis] - jak zrobić, ile cukru dodać?

2021-03-29
Sok malinowy [przepis] - jak zrobić, ile cukru dodać?
Autor: thinkstockphotos.com Sok malinowy można pić rozcieńczony wodą, dodawać do herbaty, deserów albo przyrządzać z nim popisowe drinki
średni
40 min
4

Świeże maliny to jeden z symboli lata. Warto uchwycić ich smak na dłużej, zwłaszcza przygotowując pyszny i zdrowy sok malinowy na zimę. Jak go zrobić i ile cukru dodać? Podajemy przepis na sok z malin.

Kompot z malin

Syrop malinowy - lekarstwo na przeziębienie

Sos malinowy

Sok malinowy na zimę

SKŁADNIKI

  • maliny
  • 1 kg cukru na każdy kg malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny, niemyte, wsypać do dużego słoja lub glinianego garnka. Przykryć talerzykiem tak, aby dociskał owoce. Zostawić na 2-3 dni.
  • Po upływie tego czasu przejrzeć maliny i odrzucić spleśniałe. Resztę nałożyć porcjami do pieluchy tetrowej lub gazy i wyciskać sok.
  • Do uzyskanego soku wsypać cukier i gotować. Zebrać szumowiny.
  • Sok jest gotowy, gdy przestają się pojawiać szumowiny. Gorący sok przelać do butelek i zamknąć.