Sok malinowy [przepis] - jak zrobić, ile cukru dodać?

Sok malinowy [przepis] - jak zrobić, ile cukru dodać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sok malinowy można pić rozcieńczony wodą, dodawać do herbaty, deserów albo przyrządzać z nim popisowe drinki

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Świeże maliny to jeden z symboli lata. Warto uchwycić ich smak na dłużej, zwłaszcza przygotowując pyszny i zdrowy sok malinowy na zimę. Jak go zrobić i ile cukru dodać? Podajemy przepis na sok z malin.

Składniki

  • maliny

  • 1 kg cukru na każdy kg malin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Maliny, niemyte, wsypać do dużego słoja lub glinianego garnka. Przykryć talerzykiem tak, aby dociskał owoce. Zostawić na 2-3 dni.

  • Po upływie tego czasu przejrzeć maliny i odrzucić spleśniałe. Resztę nałożyć porcjami do pieluchy tetrowej lub gazy i wyciskać sok.

  • Do uzyskanego soku wsypać cukier i gotować. Zebrać szumowiny.

  • Sok jest gotowy, gdy przestają się pojawiać szumowiny. Gorący sok przelać do butelek i zamknąć.

Ocena: 5