Smoothie ze śliwką kalifornijską: oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Śliwki mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Warto je jeść zarówno świeże jak i suszone. Sok z suszonych śliwek pod niektórymi względami przewyższa świeże owoce - zawiera prawie pięciokrotnie więcej witaminy A niż owoce świeże, a także spore ilości fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Nie należy zapominać też o jego korzystnym wpływie na układ pokarmowy. Dlatego warto go dodawać do smoothie przyrządzanego ze świeżych owoców.
SKŁADNIKI
- 200 g miękkich owoców, np: mała garść jagód (świeże lub mrożone), mała garść truskawek (świeże lub mrożone)
- 1 brzoskwinia bez pestki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 obrana pomarańcza bez pestek
- 80 ml soku z suszonych śliwek kalifornijskich
- 100 ml wody
- lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przelej do szklanki i dopełnij lodem.