Rozgrzewający likier z owoców czarnego bzu: przepis

Likier z owoców czarnego bzu
Autor: Archiwum Likier z owoców czarnego bzu  jest nie tylko smaczny, ale ma też sporo zdrowotnych właściwości
średni
30 min
4

Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu mają moc wartości odżywczych. Przetworzone z alkoholem nic z nich zaś nie stracą! Podajemy przepis na rozgrzewający likier z owoców czarnego bzu.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy także:

Wino z owoców czarnego bzu

Galaretka z owoców bzu czarnego

Sok z owoców czarnego bzu z liśćmi wiśni

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce czarnego bzu pozbawić szypułek, umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć, odstawić na 2 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem.
  • Po tym czasie zagotować wodę z otartą skórką cytryny, goździkami i cynamonem, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Dodać cukier, wymieszać, ugotować gęsty syrop, odszumować i zdjąć z ognia.
  • Do syropu stopniowo wlewać odcedzony z owoców spirytus, stale mieszając.
  • Wlać do słoja, szczelnie zamknąć, zostawić na 3 dni.
  • Po tym czasie dokładnie przefiltrować przez filtr do kawy, rozlać do butelek. Zakorkować i zostawić na co najmniej 3 miesiące.