Rozgrzewający likier z owoców czarnego bzu: przepis
2024-09-25
średni
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Podajemy przepis na rozgrzewający likier z owoców czarnego bzu, nie tylko pyszny, ale też zdrowy! Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu mają moc wartości odżywczych. Przetworzone z alkoholem nic z nich zaś nie stracą. Dlatego likier z owoców czarnego bzu może stanowić doskonałe remedium na przeziębienie.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
- 1 litr spirytusu 70 proc.
- 0,5 kg cukru
- 1 litr przegotowanej wody
- 10 goździków
- laska cynamonu
- starta skórka z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce czarnego bzu pozbawić szypułek, umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć, odstawić na 2 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem.
- Po tym czasie zagotować wodę z otartą skórką cytryny, goździkami i cynamonem, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Dodać cukier, wymieszać, ugotować gęsty syrop, odszumować i zdjąć z ognia.
- Do syropu stopniowo wlewać odcedzony z owoców spirytus, stale mieszając.
- Wlać do słoja, szczelnie zamknąć, zostawić na 3 dni.
- Po tym czasie dokładnie przefiltrować przez filtr do kawy, rozlać do butelek. Zakorkować i zostawić na co najmniej 3 miesiące.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości
Polecamy także: