Prosta nalewka z melona - przepis na świeżą i aromatyczną melonówkę

melonowka-przepis-na-nalewke-z-melona.jpg
Autor: Shutterstock|thinkstockphotos.com Nalewka z melona jest smaczna i oryginalna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nalewka z melona pozwala zachować świeży smak melona podkręcony aromatycznymi dodatkami – cytryną, cynamonem i rumem. Melonówka to rewelacyjny aperitif podczas letnich spotkań z przyjaciółmi w ogrodzie. Można ją szy

Przepis pochodzi z wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książki Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Książka do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Nalewka będzie bardzo mocna - około 60% zawartości alkoholu w litrze melonówki. Opcjonalnie możecie zmniejszyć moc, dodając zamiast rumu aromat rumowy (wtedy wyjdzie około 40%).

SKŁADNIKI

  • 1 dojrzały melon
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z połowy cytryny
  • kawałek laski cynamonu
  • 2 szklanki spirytusu
  • 1 szklanka rumu
  •  
  • Przygotuj także:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Melon umyj, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i wrzuć do słoja.
  • Z cukru, wody, soku cytrynowego i cynamonu przygotuj syrop.
  • Gorącym syropem zalej pokrojony melon, słój szczelnie zamknij i odstaw na dobę.
  • Następnego dnia zlej syrop i zmieszaj z alkoholem, rozlej do butelek i odstaw na kolejną dobę.
  • Przed podaniem przefiltruj osad. Podawaj nalewkę lekko schłodzoną.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów
Adrianne Mazurek
więcej