Porterówka – nalewka porterowa: przepis na nalewkę na piwie porter
2022-08-05
łatwy
30 min
4
Porterówka jest szlachetną w smaku nalewką o wyraźnym smaku piwa porter oraz dodanych do niej korzeni. Porterowa nalewka to idealne zakończenie posiłku. Doskonale pasuje do gorącej kawy lub herbaty w chłodniejsze dni. Nalewka na piwie porter nie wymaga długiego leżakowania. To świetny pomysł na świąteczny prezent.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 l piwa porter
- 100 g miodu
- laska wanilii
- 1 łyżka rodzynek
- 3 goździki
- 1 laska cynamonu
- 400 g cukru
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wanilię, goździki i cynamon rozetrzeć i wraz z rodzynkami włożyć do gąsiorka. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
- Następnie przefiltrować przez bibułę filtracyjną.
- Połowę piwa zagotować z miodem i cukrem, zbierając tworzącą się pianę.
- Zestawić z ognia i połączyć z pozostałym piwem. Ciągle mieszając, dolewać powoli przefiltrowany alkohol.
- Rozlać do butelek, zakorkować i wynieść do piwnicy na kilka dni. Można kosztować już po tygodniu. Niemniej im dłużej stoi, tym jest lepsza.
Nalewki domowe