Poranny zastrzyk witamin i energii. Postaw na smoothie ze szpinakiem i owocami

smoothie ze szpinakiem i owocami
Autor: Shutterstock Pyszne i zdrowe smoothie ze szpinakiem i owocami to pomysł na dobry początek dnia.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Szklanka smoothie ze szpinakiem i owocami to nie tylko przepis na zdrowy koktajl, ale i świetny początek dnia. Smoothie smakuje pysznie, dodaje energii i poprawia humor. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić koktajl ze szpinakiem i owocami.

Jak zrobić smoothie ze szpinakiem i owocami?

Cześć składników należy najpierw pokroić, a następnie przełożyć do blendera. Dodaje się pozostałe składniki i miksuje na gładki koktajl. Gotowy napój wystarczy przelać do szklanek lub butelek i już można cieszyć się jego mocą.

Przepis na smoothie ze szpinakiem i owocami

  • To prosty przepis na pyszne i pełne zdrowych składników smoothie.
  • Przygotowanie koktajlu zajmuje nie więcej niż 5 minut. Dlatego można je robić rano przed wyjściem do pracy.
  • Lista składników obejmuje takie produkty jak szpinak, świeże owoce, mleko, jogurt grecki i nasiona chia.
  • Do smoothie dodaje się owoce. Sprawdzi się kiwi, jabłko, winogrona, awokado. Mogą to być truskawki, mango, maliny czy borówki.
  • Kolor wybranych owoców ma wpływ na barwę smoothie.
  • Koktajl wzbogacą płatki owsiane, ryżowe lub jaglane.
  • Siemię lniane zastąpi nasiona chia.
  • Smak smoothie podkręci masło orzechowe.
  • Sportowcy mogą wzbogacić napój odżywką białkową.
  • Koktajl mogą też pić weganie. Mleko krowie i jogurt grecki wystarczy zamienić na roślinne odpowiedniki.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mieszanki owoców (np. kiwi, jabłko, winogrona, awokado)
  • 1 banan
  • 50 g świeżego szpinaku
  • sok z 1 pomarańczy, świeżo wyciśnięty
  • 2 łyżeczki nasion chia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak posiekać. Banan pokroić w plasterki. Przełożyć do blendera.
  • Wlać mleko i sok pomarańczowy. Dodać jogurt grecki, owoce i nasiona chia. Zmiksować na gładko.
  • Przelać do szklanek.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej