Perry: cydr gruszkowy. Wypróbowany przepis

shutterstock_401236771.jpg
Autor: Shutterstock Perry, czyli gruszkowy cydr jest półwytrawnym napojem alkoholowym, doskonałym na każdą okazję.
łatwy
30 min
4

Perry to odmiana cydru z gruszek. Ten napój o niskiej zawartości alkoholu świetnie orzeźwia latem. Jego owocowy, nieco cierpki smak pasuje do dań z grilla i dojrzałych serów. Proponowany przez nas przepis wymaga drobnego wkładu pracy i sprawnej sokowirówki.

Do przygotowania gruszkowego cydru można wykorzystać owoce odmian bardziej kwaśnych i twardych od odmian deserowych.

SKŁADNIKI

  • 15 kg słodkokwaśnych gruszek
  • sok wyciśnięty z 5 cytryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Całe gruszki pokroić na ćwiartki, wyrzucając jedynie ogonki. Włożyć do dużego naczynia i odstawić na 12 godzin.
  • Potem odciągnąć moszcz w sokowirówce (około 10 litrów), dodać sok z cytryn i wlać do butli, tak by była ona wypełniona w 3/4 objętości. Zamknąć rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu.
  • Po 5 dniach napój oddzielić od osadu i przelać do innej butli pod samą szyjkę. Zamknąć rurką fermentacyjną i postawić w chłodnej piwnicy na 4-6 tygodni, a następnie rozlać do butelek.