Orzeźwiający koktajl z mango to hit lata. Zrobisz go z 4 składników w 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Orzeźwiający koktajl z mango wzbogacony małymi kuleczkami tapioki to hit nadchodzącego lata. Koktajl smakuje wybornie i świetnie ochłodzi w upalny dzień. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a na liście składników znalazły się tylko cztery produkty. Jeżeli chcecie poznać smak wybornego koktajlu z mango, wybierzcie ten łatwy i sprawdzony przepis, a efekt końcowy przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania.
Co można dodać do koktajlu z mango?
W tym sprawdzonym przepisie na koktajl wykorzystuje się nie tylko pyszne mango. Na liście składników są jeszcze trzy produkty, które można kupić w większych marketach i małych sklepach spożywczych. Sekretem tego koktajlu jest dodatek tapioki. To małe kuleczki, które po ugotowaniu stają się przezroczyste. Tapioka powstaje z manioku uprawianego w Ameryce Środkowej i Południowej. Od setek lat jest ceniona ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Z czego więc przygotować doskonały koktajl w obłędnym kolorze? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mango
- tapioka
- mleko kokosowe
- mleko skondensowane
Jak zrobić koktajl z mango?
Przepis na pyszny i orzeźwiający koktajl z mango jest łatwy i szybki. W ciągu kilku minut można zrobić doskonały napój, który ugasi pragnienie i orzeźwi podczas upalnego lata. Tapiokę należy ugotować wcześniej i dodać ją do pozostałych składników, kiedy ostygnie.
Jak przygotować wyborny koktajl z mango wzbogacony tapioką? Przepis został podzielony na kilka łatwych kroków, które nikomu nie sprawią trudności.
- 1. krok – ugotowanie tapioki
- 2. krok – zmiksowanie mango z mleczkiem kokosowym i mlekiem skondensowanym
- 3. krok – schłodzenie koktajlu w lodówce
- 4. krok – przelanie koktajlu z mango do szklanek
Jak podawać koktajl z mango?
Idealnie słodki i orzeźwiający koktajl z mango z dodatkiem kuleczek tapioki najlepiej smakuje w czasie upalnych dni. Ma przyjemny smak i chłodzi, kiedy temperatura za oknem sięga zenitu. Koktajl z mango można pić przez cały dzień, a nawet podać na deser. To dobra opcja na wyjście. Wystarczy przelać koktajl do bidonu lub butelki i zabrać ze sobą na wynos. Koktajl z mango nie tylko ugasi pragnienie i orzeźwi, ale i dostarczy witamin i mikroelementów.
SKŁADNIKI
- 2 mango
- 1 szklanka małych kuleczek tapioki
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tapiokę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Perełki powinny stać się przezroczyste. Odcedzić, opłukać i odstawić.
- Mango obrać i pokroić w kostkę.
- Do kielicha blendera przelać mleko kokosowe i mleko skondensowane. Dodać mango. Zmiksować na gładki koktajl.
- Do koktajlu dodać tapiokę. Wymieszać i wstawić do lodówki.
- Schłodzony koktajl przełożyć do szklanek lub słoiczków.
- Podawać na deser lub jako orzeźwiającą przekąskę w upalny dzień.