Orzeźwiająca lemoniada brazylijska. Jak zrobić pyszną brazilian lemonade?

brazilian lemonade
Autor: Shutterstock Oryginalny przepis na orzeźwiającą lemoniadę prosto z Brazylii, czyli brazilian lemonade.
łatwy
10 min
4

Czym najlepiej ugasić pragnienie w letni upalny dzień? Limonada Suíça, czyli brazylijska lemoniada, jest pyszna i orzeźwiająca. Ten kremowy napój świetnie smakuje, kiedy temperatura sięga zenitu. Przepis jest prosty i błyskawiczny. Brazilian lemonade przygotujecie tylko z trzech składników.

Składniki do brazylijskiej lemoniady

Do przyrządzenia brazilian lemonade potrzebne są tylko trzy łatwo dostępne składniki:

  • limonki – sparzone wrzątkiem, osuszone, obrane ze skórek i pozbawione białych błonek.
  • mleko skondensowane słodzone – ten prosty składniki jest odpowiedzialny za kremowy smak lemoniady brazylijskiej
  • zimna woda – schłodzona niegazowana woda mineralna pozwala na dostosowanie konsystencji napoju

Jak zrobić brazylijską lemoniadę?

Napój, który od lat piją Brazylijczycy, można łatwo i szybko zrobić w domu. Zblenodwane z wodą limonki należy przecedzić przez drobne sitko i zmiksować z mlekiem skondensowanym. Do dzbanka wkłada się kostki lody i wlewa mieszankę. Gotowe!

Kiedy podawać brazylijską lemoniadę?

Przepis na brazilian lemonade warto zapisać. To doskonała receptura na pyszny i orzeźwiający napój na lato. Lemoniada ma pyszny limonkowo-kremowy smak, który podbije niejedno podniebienie. Lemoniadę można serwować przez cały dzień bez względu na okazję. Można ją także wykorzystać do przyrządzenia pysznych letnich drinków. Sprawdzi się też jako baza do koktajli owocowych.

SKŁADNIKI

  • 800 ml wody
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 limonki
  •  
  • dodatkowo:
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Limonki obrać ze skórki, usunąć białe błonki i pestki. Zmiksować na gładko.
  • Wlać wodę i jeszcze raz zmiksować. Przecedzić przez drobne sitko.
  • Do soku z limonki wlać mleko skondensowane i zmiksować.
  • Do dzbanka włożyć kostki lody i wlać lemoniadę.
  • Podawać od razu w wysokich szklankach.
Beszamel: Lemoniada
Anna Szulc-Górska
więcej