Niepozorna przyprawa złagodzi ból i wzmocni organizm. Zrób z niej napar z dodatkiem jabłek

herbata z liści laurowych i jabłka
Autor: Shutterstock, Shutterstock Napar z liści laurowych i jabłek to znakomita propozycja zdrowego napoju.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ten napar ma silne działanie przeciwbólowe, wzmacnia także organizm i wspiera nasz układ trawienny. Jego główny składnik na pewno masz w domu, bo to bardzo popularna przyprawa. Napar z iści laurowych i jabłek, bo to o nim mowa, ma niesamowite działanie, świetnie smakuje i przyjemnie pachnie. Zobacz, jak go zrobić.

Jakie właściwości ma napar z liści laurowych z jabłkiem?

Pyszna domowa herbatka przygotowania z liści laurowych i jabłka to mnóstwo korzyści dla zdrowia:

  • działa napotnie i oczyszczająco na organizm
  • reguluje trawienie i wspomaga układ pokarmowy, szczególnie wątrobę
  • wspomaga pracę nerek
  • obniża poziom cukru we krwi
  • łagodzi infekcje
  • działa przeciwbólowo
  • jest bardzo łatwy do zrobienia
  • składniki do jego przygotowania znajdziesz w każdej kuchni

Jak zrobić napar z liści laurowych z jabłkiem?

Przygotowanie pysznej i zdrowej herbatki z liści laurowych i jabłka jest łatwy. Wystarczy przygotować wywar z jabłka i zalać nim liście laurowe. Następnie napar doprawia się cynamonem i miodem. Gotowe! Najlepiej smakuje i działa zaraz po przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki wody
  • 1 jabłko
  • 4 liście laurowe
  • szczypta cynamonu
  • miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko umyj i pokrój. Przełóż do rondelka i zalej wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Jabłko wyjść z wywaru i przełożyć do miseczki. Można wykorzystać je do ciasteczek, owsianki lub zjeść jako przekąskę.
  • Liście laurowe umieść w słoik i, zalej woda, w której gotowały się jabłka. Zakręć i odstaw na 20 minut.
  • Wywar przecedź i przelej do dzbanka. Dopraw cynamonem i odrobiną miodu.
  • Pij od razu po przygotowaniu.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej