Niby deser, a jednak kawa. W bawarskiej wersji zachwyca efektownym wyglądem i obłędnym smakiem

kawa po bawarsku
Autor: Shutterstock Tę wyborną kawę po bawarsku podaj na deser. To tylko 4 składniki, 10 minut pracy i mnóstwo smaku.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy kawę można podawać na deser? Oczywiście, że można. Kawa po bawarsku prezentuje się zjawiskowo i jest tak pyszna, że z powodzeniem można serwować ją jako małe co nieco po obiedzie. Przygotowuje się ją z czterech składników w kilka minut. Poznajcie niezwykłą moc kawy po bawarsku, która zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem.

Czym jest kawa po bawarsku?

Bayerischer Kaffee, czyli kawa po bawarsku, to rozgrzewający ciepły napój popularny południowych Niemczech. Stanowi połączenie aromatycznej czarnej kawy z czekoladą i bitą śmietaną. Czasem jej smak podkręca się likierami – orzechowym, jajecznym lub Ameretto. W tej wersji sprawdzi się w chłodniejsze dni. Wierzch posypuje się mielonym cynamonem, kakao lub startą gorzką czekoladą. Kawa po bawarsku wygląda więc wyjątkowo i smakuje obłędnie. Jest kremowa, ma wyrazisty smak i zawsze poprawia humor.

Z czego zrobić kawę po bawarsku?

Przygotowanie kawy w wersji bawarskiej jest nie tylko łatwe. Aby zrobić ją w domu, potrzebne są tylko cztery proste i łatwo dostępne składniki. Można je kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku.

Co jest potrzebne, aby zrobić pyszną kawę po bawarsku bez konieczności podróży do Niemiec? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej tylko cztery produkty, takie jak:

  • świeżo zaparzona czarna kawa
  • czekolada - gorzka, deserowa lub mleczna
  • śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • mielony cynamon

Jak zrobić kawę po bawarsku?

Przepis na pyszną kawę przywędrował do nas z południowych Niemiec. To właśnie w Bawarii jest jednym z najpopularniejszych napojów kawowych. Nie trzeba jednak jechać do tego niemieckiego landu, aby spróbować pełnej smaku i aromatu kawy. Z łatwością można przygotować ją w domu. Przepis jest łatwy i szybki, a składniki można kupić w naszych sklepach.

Kawę po bawarsku można przygotować na bazie espresso lub americano. Pysznie będzie smakować z kawą zaparzoną w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym czy kawiarce. Kawa powinna być mocna i aromatyczna. Jej smak można podkręcić likierem orzechowym, Advocatem lub Amaretto.

Jak więc zrobić wyborną kawę po bawarsku, która oczaruje wyglądem i obłędnym smakiem? Przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

  • 1. krok – roztopienie czekolady w kąpieli wodnej
  • 2. krok – przygotowanie bitej śmietany
  • 3. krok – zaparzenie kawy
  • 4. krok – nałożenie do szklanek płynnej czekolady i wlanie kawy
  • 5. krok – udekorowanie kawy bitą śmietaną i cynamonem

Jak podawać kawę po bawarsku?

Aromatyczna kawa przygotowana według bawarskiego przepisu to nie tylko pyszny ciepły napój. To propozycja na wyborny deser, który można podawać na różne okazje. Kawę po bawarsku najlepiej jest serwować bezpośrednio po przygotowaniu. Bita śmietana powinna być świeża i puszysta, a kawa gorąca. Można podawać ją w szklankach, filiżankach lub kubkach. Wieńczącą napój bitą śmietanę zwykle posypuje się mielonym cynamonem, ale równie dobrze będzie smakować z kakao lub startą gorzką czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 400 ml gorącej i świeżo zaparzonej kawy
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 40 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej)
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Śmietankę ubić na sztywno.
  • Zaparzyć kawę.
  • Do szklanek lub filiżanek wlać roztopioną czekoladę.
  • Wlać kawę, tak aby sięgała około 3/4 wysokości szklanek.
  • Wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.
  • Podawać od razu.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej