Nalewka z węgierek: śliwówka z wanilią

2021-08-31
nalewka-ze-swiezych-sliwek-sprawdzony.JPG
Autor: Shutterstock Nalewkę z węgierek przygotowujemy z dodatkiem brandy lub rumu oraz wanilii
łatwy
30 min
4

Nalewka ze śliwek to nie śliwowica! Śliwkówka jest delikatniejsza w smaku, pełna aromatu i bez problemu przygotujesz ją w domu. Sprawdź, jak zrobić nalewkę ze śliwek węgierek z aromatem waniliowym.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1,5 l spirytusu
  • 100 ml brandy lub koniaku
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 opakowania cukru wanilinowego
  • 0,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Węgierki umyć i wydrylować. Wsypać do gąsiora lub słoja, wrzucić 2 garści pestek śliwkowych, które dodadzą odrobinę goryczki.
  • Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce. Po około 2-3 tygodniach odlać płyn, a śliwki usunąć.
  • Zagotować wodę z cukrem, cukrem wanilinowym, wydrążonym miąższem wanilii i skórką startą z cytryny.
  • Mieszać, aż powstanie gęsty syrop. Przecedzić i ostudzić.
  • Wystudzony syrop wlać do spirytusu, dodać brandy lub koniak, rozlać do butelek.
  • Odstawić w ciemne miejsce. Nalewka powinna odczekać co najmniej 6 miesięcy, ale najlepsza jest po roku.
Dlaczego warto jeść śliwki?