Nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie
2022-10-11
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie to jeden z tych trunków, które im starsze, tym lepsze. Jeśli wystarczy ci cierpliwości, warto jej dać nawet kilka lat na dojrzewanie. Ale nawet młoda, jednoroczna nalewka z owoców czarnego bzu jest nie tylko pyszna, ale też ma liczne właściwości zdrowotne - podobnie jak owoce, z których została przygotowana.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych owoców czarnego bzu
- 1 l spirytusu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce brać z ogonków, opłukać i osuszyć. Włożyć do wyparzonego i suchego słoja.
- Zalać owoce spirytusem, tak, aby alkohol je przykrywał.
- Dokładnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni.
- Po tym czasie nalewkę przefiltrować i wymieszać z syropem przygotowanym z cukru i ciepłej wody.
- Ponownie szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie.
- Ponownie przefiltrować, przelać do butelek i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Do nabycia w najlepszych księgarniach oraz na wiemiwybieram.pl