Nalewka z czarnego bzu na spirytusie – aromatyczny eliksir zdrowia i smaku

Nalewka z owoców czarnego bzu
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Owoce na nalewkę z czarnego bzu dojrzewają we wrześniu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie to trunek wyjątkowy – głęboki w smaku, pełen aromatu i dobroczynnych właściwości. Zyskuje na wartości z każdym rokiem leżakowania, dlatego warto dać jej czas, by nabrała szlachetności. Już po roku smakuje znakomicie, a przy tym wspiera odporność, łagodzi przeziębienia i wzmacnia organizm. To nie tylko domowy rarytas, ale i prawdziwy eliksir zdrowia, który doskonale sprawdzi się w zimowe wieczory.

Czarny bez - złoto z łąki

Czarny bez to roślina o niezwykłych właściwościach, którą od wieków wykorzystuje się w medycynie ludowej. Jego owoce kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów, zwłaszcza witaminę C, witaminy z grupy B oraz cenne antyoksydanty. Regularnie spożywany wspiera odporność, pomaga w walce z infekcjami, działa przeciwzapalnie i wzmacnia organizm w okresach osłabienia.

Nic dziwnego, że nalewka z czarnego bzu cieszy się tak dużą popularnością – łączy w sobie intensywny smak, aromat i zdrowotne korzyści. Domowa nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie to nie tylko smaczny trunek, ale też naturalny środek wspierający zdrowie. Podawana w niewielkich ilościach rozgrzewa w chłodne wieczory, łagodzi objawy przeziębienia i wspomaga pracę układu pokarmowego. To idealny przykład, jak natura i tradycja potrafią stworzyć prawdziwy eliksir, który zachwyca zarówno smakiem, jak i działaniem prozdrowotnym.

Warto jednak pamiętać, że świeże owoce czarnego bzu zawierają substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego zawsze należy je poddawać obróbce cieplnej, a nalewkę przygotowywać zgodnie ze sprawdzonymi recepturami. Tylko wówczas mamy pewność, że uzyskamy bezpieczny i wartościowy trunek, który nie tylko uraczy kubki smakowe, ale też pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Do nabycia w najlepszych księgarniach oraz na wiemiwybieram.pl

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce brać z ogonków, opłukać i osuszyć. Włożyć do wyparzonego i suchego słoja.
  • Zalać owoce spirytusem, tak, aby alkohol je przykrywał.
  • Dokładnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować i wymieszać z syropem przygotowanym z cukru i ciepłej wody.
  • Ponownie szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie.
  • Ponownie przefiltrować, przelać do butelek i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej