Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzony przepis na orzechówkę

2021-07-16
Nalewka z orzechów - sprawdzony przepis na orzechówkę
Autor: Shutterstock Nalewka na młodych orzechach włoskich jest warta cierpliwości, którą trzeba wykazać przy jej przygotowaniu.
łatwy
20 min
4

W przypadku orzechówki naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i spokojnie poczekać na efekty. Dobra nalewka z orzecha włoskiego musi „dojrzewać” kilka tygodni, ale jej smak i właściwości lecznicze są naprawdę nieocenione. Sprawdź, jak przygotować domową orzechówkę.

SKŁADNIKI

  • 10 młodych zielonych orzechów włoskich
  • 0,5 litra wódki lub szklanka spirytusu ze szklanką wody
  • pół szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Orzechy muszą być w miarę miękkie i niedojrzałe, bo musisz pokroić je w ćwiartki. Warto przy tym zadbać o gumowe rękawiczki, bo sok z orzechów potrafi porządnie poplamić skórę.

    Pokrojone orzechy wrzuć do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na dwa tygodnie, by puściły sok, po czym zalej wódką lub mieszanką spirytusu i wody.

    Gotową miksturę ponownie odstaw w ciemne miejsce i czekaj co najmniej 3-4 tygodnie. Po tym czasie odcedź płyn, rozlej go do butelek i gotowe.

Nalewki domowe
Redakcja
więcej