Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzony przepis na orzechówkę
2021-07-16
łatwy
20 min
4
W przypadku orzechówki naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i spokojnie poczekać na efekty. Dobra nalewka z orzecha włoskiego musi „dojrzewać” kilka tygodni, ale jej smak i właściwości lecznicze są naprawdę nieocenione. Sprawdź, jak przygotować domową orzechówkę.
SKŁADNIKI
- 10 młodych zielonych orzechów włoskich
- 0,5 litra wódki lub szklanka spirytusu ze szklanką wody
- pół szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Orzechy muszą być w miarę miękkie i niedojrzałe, bo musisz pokroić je w ćwiartki. Warto przy tym zadbać o gumowe rękawiczki, bo sok z orzechów potrafi porządnie poplamić skórę.
Pokrojone orzechy wrzuć do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na dwa tygodnie, by puściły sok, po czym zalej wódką lub mieszanką spirytusu i wody.
Gotową miksturę ponownie odstaw w ciemne miejsce i czekaj co najmniej 3-4 tygodnie. Po tym czasie odcedź płyn, rozlej go do butelek i gotowe.
Nalewki domowe