Nalewka z brzoskwiń: jak zrobić?

Nalewka z brzoskwiń: jak zrobić brzoskwiniówkę? Najlepszy przepis
Autor: Shutterstock Brzoskwinie można kupić przez cały rok. Wiosną hiszpańskie, latem włoskie, a jesienią i zimą chilijskie oraz afrykańskie - wszystkie nadają się na nalewkę!
średni
30 min
4

Brzoskwinie dostępne są w polskich sklepach przez cały rok, dlatego w każdej chwili można zrobić z nich pyszną nalewkę. Wykorzystanych owoców nie wyrzucaj, ale zalej cukrem i rozkoszuj się ich słodkim smakiem! Sprawdź, jak zrobić nalewkę z brzoskwiń, czyli brzoskwiniówkę.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Brzoskwinie na nalewkę

Owoce brzoskwini zawierają fosfor, potas, magnez, witaminę C, beta-karoten, żelazo, wapń, bor, selen, mangan, cynk, miedź i witaminy z grupy B. Dużo tego! Właśnie dlatego brzoskwinie przeciwdziałają osteoporozie i rakowi jelita grubego. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc mała ilość brzoskwiniowej nalewki nie zaszkodzi wątrobie. W zastępstwie brzoskwiń możesz również użyć moreli.

Polecamy także:

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg małych, dojrzałych brzoskwiń
  • 1/2 kg cukru
  • 1 l wódki 40%
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,1 l winiaku
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukać brzoskwinie. Wyparzyć i osuszyć mały gąsior.
  • Napełnić do połowy brzoskwiniami. Dodać laskę wanilii.
  • Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę, spirytus oraz winiak tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem.
  • Zakorkować gąsiorek i energicznie nim potrząsnąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie.
  • Każdego dnia potrząsać alkoholem.
  • Po tym czasie nalewkę przelać przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia.
  • Wyparzyć i wysuszyć kilka butelek, a potem przelać do nich nalewkę. 
  • 4 szklanki cukru i szklankę wody zagotować i zmieszać na gęsty syrop. Ostudzić.
  • Zalać syropem brzoskwinie, pomieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc.
  • Brzoskwiniówkę pić jako aperitif, a brzoskwinki podawać do kawy.
Halina Zielińska
więcej