Nalewka z brzoskwiń: jak zrobić?
Brzoskwinie dostępne są w polskich sklepach przez cały rok, dlatego w każdej chwili można zrobić z nich pyszną nalewkę. Wykorzystanych owoców nie wyrzucaj, ale zalej cukrem i rozkoszuj się ich słodkim smakiem! Sprawdź, jak zrobić nalewkę z brzoskwiń, czyli brzoskwiniówkę.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Brzoskwinie na nalewkę
Owoce brzoskwini zawierają fosfor, potas, magnez, witaminę C, beta-karoten, żelazo, wapń, bor, selen, mangan, cynk, miedź i witaminy z grupy B. Dużo tego! Właśnie dlatego brzoskwinie przeciwdziałają osteoporozie i rakowi jelita grubego. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc mała ilość brzoskwiniowej nalewki nie zaszkodzi wątrobie. W zastępstwie brzoskwiń możesz również użyć moreli.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukać brzoskwinie. Wyparzyć i osuszyć mały gąsior.
- Napełnić do połowy brzoskwiniami. Dodać laskę wanilii.
- Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę, spirytus oraz winiak tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem.
- Zakorkować gąsiorek i energicznie nim potrząsnąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie.
- Każdego dnia potrząsać alkoholem.
- Po tym czasie nalewkę przelać przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia.
- Wyparzyć i wysuszyć kilka butelek, a potem przelać do nich nalewkę.
- 4 szklanki cukru i szklankę wody zagotować i zmieszać na gęsty syrop. Ostudzić.
- Zalać syropem brzoskwinie, pomieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc.
- Brzoskwiniówkę pić jako aperitif, a brzoskwinki podawać do kawy.