Nalewka z borówki czerwonej: przepis na zdrowie
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Aromatyczne nalewki to nie tylko wspaniały smak, lecz także wyjątkowe właściwości lecznicze. Przyrządza się je na bazie różnorodnych owoców. Nalewka z borówki czerwonej, czyli borówki brusznicy, przyda się w domowej spiżarni i... apteczce! Podajemy łatwy przepis.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych borówek czerwonych
- 1 l spirytusu 96-proc.
- ½ kg cukru
- 1 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone i umyte owoce borówki lekko rozgnieść. Włożyć do słoja i zalać spirytusem. Odstawić w cieple miejsce mniej więcej na miesiąc, aż owoce stracą kolor.
- Po tym czasie z cukru i wody ugotować syrop. Wystudzić. Połączyć syrop z nalewem spirytusowym.
- Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na rok w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewki domowe