Nalewka z borówki czerwonej: przepis na zdrowie

2016-08-01
Nalewka z borówki czerwonej: przepis na zdrowie
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy łatwy przepis na nalewkę z borówki brusznicy
łatwy
20 min
4

Aromatyczne nalewki to nie tylko wspaniały smak, lecz także wyjątkowe właściwości lecznicze. Przyrządza się je na bazie różnorodnych owoców. Nalewka z borówki czerwonej, czyli borówki brusznicy, przyda się w domowej spiżarni i... apteczce! Podajemy łatwy przepis.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Składniki

1 kg dojrzałych borówek czerwonych

1 l spirytusu 96-proc.

½ kg cukru

1 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Oczyszczone i umyte owoce borówki lekko rozgnieść. Włożyć do słoja i zalać spirytusem. Odstawić w cieple miejsce mniej więcej na miesiąc, aż owoce stracą kolor.

Po tym czasie z cukru i wody ugotować syrop. Wystudzić. Połączyć syrop z nalewem spirytusowym.

Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na rok w ciemne i chłodne miejsce.