Nalewka owocowa mieszana: przepis podlaski
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka owocowa mieszana, nazywana ratafią, jest specjalnością podlaskich gospodyń. Jest tyle odmian tego tradycyjnego trunku, co jego autorek. Nalewka sporządzona według tego przepisu ma lekki, owocowy, podbity wanilią smak. Przygotowując ją nie trzeba być ani cierpliwy, ani specjalnie dokładnym. Potrzebne są do niej świeże soki czerwonych owoców: wiśni, porzeczek, malin. To dobry wybór dla początkujących adeptów sztuki robienia nalewek.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1/2 litra soku z ciemnych wiśni
- 1/4 litra soku z czerwonych porzeczek
- 1/4 litra soku z malin
- 1 litr wódki 70-procentowej
- 1/4 kg cukru
- 8 sztuk utłuczonych gorzkich migdałów lub pestek moreli
- 2 laski wanilii
- 1 laska cynamonu
- 8 goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wycisnąć sok ze świeżych owoców, wlać wódkę, wsypać cukier i przyprawy.
- Naczynie szczelnie zamknąć i postawić na działanie promieni słonecznych przez 6 tygodni. Codziennie potrząsać, aby cukier rozpuścił się całkowicie.
- Gotową nalewkę przelać do butelek, zakorkować, na butelki nakleić nalepki z nazwą nalewki i datą butelkowania. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Podawać z kieliszkach z laską cynamonu i półplasterkiem pomarańczy, która bardzo podkreśli orzeźwiającą słodycz nalewki.
Nalewki domowe