Nalewka miętowa: przepis na miętówkę

Mietówka
Autor: Shutteratock Nalewka miętowa - składniki do jej przygotowania są łatwo dostępne - nie tylko latem.
łatwy
30 min
4

Miętówka to esencja świeżości, dlatego w upalne dni znakomicie sprawdza się jako dodatek do letnich koktajli. W chłodniejszych porach roku, gdy jedzenie staje się ciężej strawne, wypita po posiłku wspiera proces trawienia i eliminuje problemy żołądkowe.

Miętówka dla zdrowia

Miętówka to nalewka, która nie tylko jest smaczna, to także domowe remedium na wiele dolegliwości. Pita (oczywiście z umiarem) pomaga na problemy żołądkowe, podobnie jak krople miętowe, ale znacznie smaczniej. Oprócz tego że działa żółciopędnie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, co reguluje problemy trawienne, przyspiesza też przemianę materii.

Ma też działanie rozkurczowe, pomocna więc może być w bólach miesiączkowych, a także w napięciowych bólach głowy. Lekkie działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne miętówki pomaga też ukoić bóle stawów.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki spirytusu 70-proc.
  • 2 szklanki wody
  • 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cytryna
  •  Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę sparz i osusz, obierz cienko skórkę. Włóż listki mięty oraz skórkę z cytryny do słoja.
  • Z cukru i wody ugotuj syrop, odstaw do ostygnięcia, wymieszaj ze spirytusem i wlej do słoja.
  • Odstaw na 10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce, codziennie wstrząsaj słojem.
  • Następnie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące.
Nalewki domowe
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej