Nalewka miętowa: przepis na miętówkę
Miętówka to esencja świeżości, dlatego w upalne dni znakomicie sprawdza się jako dodatek do letnich koktajli. W chłodniejszych porach roku, gdy jedzenie staje się ciężej strawne, wypita po posiłku wspiera proces trawienia i eliminuje problemy żołądkowe.
Miętówka dla zdrowia
Miętówka to nalewka, która nie tylko jest smaczna, to także domowe remedium na wiele dolegliwości. Pita (oczywiście z umiarem) pomaga na problemy żołądkowe, podobnie jak krople miętowe, ale znacznie smaczniej. Oprócz tego że działa żółciopędnie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, co reguluje problemy trawienne, przyspiesza też przemianę materii.
Ma też działanie rozkurczowe, pomocna więc może być w bólach miesiączkowych, a także w napięciowych bólach głowy. Lekkie działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne miętówki pomaga też ukoić bóle stawów.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki spirytusu 70-proc.
- 2 szklanki wody
- 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej
- 2 łyżki cukru
- 1 cytryna
- Przygotuj też:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę sparz i osusz, obierz cienko skórkę. Włóż listki mięty oraz skórkę z cytryny do słoja.
- Z cukru i wody ugotuj syrop, odstaw do ostygnięcia, wymieszaj ze spirytusem i wlej do słoja.
- Odstaw na 10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce, codziennie wstrząsaj słojem.
- Następnie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące.