Nalewka miętowa: przepis na miętówkę

Mietówka
Autor: Shutteratock Nalewka miętowa - składniki do jej przygotowania są łatwo dostępne - nie tylko latem.
łatwy
30 min
4

Miętówka to esencja świeżości, dlatego w upalne dni znakomicie sprawdza się jako dodatek do letnich koktajli. Wypita po posiłku wspiera proces trawienia i eliminuje problemy żołądkowe.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki spirytusu 70-proc.
  • 2 szklanki wody
  • 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cytryna
  •  
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę sparz i osusz, obierz cienko skórkę. Włóż listki mięty oraz skórkę z cytryny do słoja.
  • Z cukru i wody ugotuj syrop, odstaw do ostygnięcia, wymieszaj ze spirytusem i wlej do słoja.
  • Odstaw na 10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce, codziennie wstrząsaj słojem.
  • Następnie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące.
Nalewki domowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej