Mocne wino malinowe [PRZEPIS]: jak długo się robi, ile cukru wsypać?
2017-08-21

średni
40 min
4
Świeże maliny można bez problemu kupić przez całe lato. Z tych pysznych i zdrowych owoców warto przygotować niezwykle aromatyczne, mocne domowe wino. Podajemy przepis na wino z malin!
Składniki
7 kg malin
4 l wody
2,8 kg cukru
matka drożdżowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Maliny przebrać, opłukać (jeśli tego wymagają), osuszyć, zmiażdżyć i zalać częścią letniej, przegotowanej wody, a następnie dodać matkę drożdżową.
Po 1 dniu fermentowania w miazdze przecedzić i wygnieść.
Wytłoczyny zalać pozostałą częścią wody. Po 1 dniu przecedzić, a w uzyskanym soku rozpuścić na gorąco cukier i dodać na raty do moszczu.
Pozostawić do sfermentowania. Po sklarowaniu wino przelać do butelek.