Mocne wino malinowe [PRZEPIS]: jak długo się robi, ile cukru wsypać?

2017-08-21
Maliny, owoce
Autor: thinkstockphotos.com Domowe wino z malin czaruje wyrazistym owocowym aromatem
średni
40 min
4

Świeże maliny można bez problemu kupić przez całe lato. Z tych pysznych i zdrowych owoców warto przygotować niezwykle aromatyczne, mocne domowe wino. Podajemy przepis na wino z malin!

Składniki

7 kg malin

4 l wody

2,8 kg cukru

matka drożdżowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Maliny przebrać, opłukać (jeśli tego wymagają), osuszyć, zmiażdżyć i zalać częścią letniej, przegotowanej wody, a następnie dodać matkę drożdżową.

Po 1 dniu fermentowania w miazdze przecedzić i wygnieść.

Wytłoczyny zalać pozostałą częścią wody. Po 1 dniu przecedzić, a w uzyskanym soku rozpuścić na gorąco cukier i dodać na raty do moszczu.

Pozostawić do sfermentowania. Po sklarowaniu wino przelać do butelek.

Malinówka z cytryną na przeziębienie

Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym

Likier malinowy

Nalewka malinowa z ginem i miodem