Mleko słonecznikowe - prosty przepis jak zrobić napój z pestek słonecznika

Mleko słonecznikowe - prosty przepis jak zrobić napój z pewstek słonecznika
Autor: Shutterstock Mleko słonecznikowe i ziarna słonecznika na niebieskim, drewnianym stole.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Mleko słonecznikowe to roślinny zamiennik mleka krowiego, bogaty w wapń, magnez, żelazo i witaminę A. Taki napój słonecznikowy to dobra alternatywa dla tych, którzy nie mogą pić mleka zwierzęcego. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a koszt niewygórowany. Należy jednak pamiętać, że taki napój zawiera dużo tłuszczu (jak i samo ziarno słonecznika). Mleko ma przyjemny, choć lekko goryczkowaty smak, jest dobrą bazą do przygotowania jaglanki czy kaszy manny.

Pulpę słonecznikową, która pozostaje po odciśnięciu mleka, warto wykorzystać. Po co wyrzucać do kosza coś, co jeszcze można przerobić? Ja mam na to kilka sposobyów każdy całkiem niezły, choć nie każdy ma w domu zwolenników ;).

Co można zrobić z resztek słonecznika po przygotowaniu mleka?

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pozostałości słonecznika:

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • gaza

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna słonecznika bardzo dokładnie, kilkakrotnie wypłucz w letniej, ciepłej wodzie, aby pozbyć się z nich ewentualnych zanieczyszczeń.
  • Wypłukane ziarna przełóż do wysokiego naczynia i zalej ciepłą wodą, odstaw na całą noc.
  • Następnego dnia ziarna dokładnie zblenduj z wodą blenderem ręcznym lub kielichowym (wygodniejszy, bo nie pryska).
  • Powstały płyn przecedź przez gazę, dokładnie odciśnij. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
  • Gotowe mleko, jeśli ma zbyt intensywny smak można rozcieńczyć przegotowaną, letnią wodą.
  • Z kolei miłośnikom bardziej intensywnego smaku polecam użycie 2 szklanek wody zamiast 3 do jego przygotowania.
Alergie pokarmowe u dzieci
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej