Słonecznikowy omlet po amerykańsku
2020-10-22

łatwy
15 min
4
Naleśniki i omlety na bazie pestek słonecznika są znakomitą alternatywą dla osób, które ze swojej diety muszą wyeliminować gluten, czyli przede wszystkim mąkę. Nasza propozycja to aromatyczny kminkowy omlet z mielonymi pestkami słonecznika zamiast mąki.
Składniki
1 szklanka zmielonych nasion słonecznika
4 jajka
4 łyżki wody lub mleka
½ łyżeczki nasion kminku
sól do smaku
1 łyżka oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Jajka z wodą lub mlekiem ubijamy lekko widelcem, dodajemy zmielony słonecznik, kminek, doprawiamy solą.
Na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym smażymy połowę masy lub na dwóch patelniach całość. Obsmażamy na złoto z obu stron.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!