Słonecznikowy omlet po amerykańsku

2020-10-22
Słonecznikowy omlet po amerykańsku
Autor: Shutterstock Słonecznikowy omlet nabiera wytrawnego charakteru dzięki dodatkowi kminku.
łatwy
15 min
4

Naleśniki i omlety na bazie pestek słonecznika są znakomitą alternatywą dla osób, które ze swojej diety muszą wyeliminować gluten, czyli przede wszystkim mąkę. Nasza propozycja to aromatyczny kminkowy omlet z mielonymi pestkami słonecznika zamiast mąki.

Składniki

1 szklanka zmielonych nasion słonecznika

4 jajka

4 łyżki wody lub mleka

½ łyżeczki nasion kminku

sól do smaku

1 łyżka oleju słonecznikowego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka z wodą lub mlekiem ubijamy lekko widelcem, dodajemy zmielony słonecznik, kminek, doprawiamy solą.

Na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym smażymy połowę masy lub na dwóch patelniach całość. Obsmażamy na złoto z obu stron.

Omlet – danie nie tylko na śniadanie!