Mazagran. Francuski drink z kawy i soku z cytryny

drink mazagran
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
2

Wielbiciele kawy i koktajli na pewno zachwycą się tym przepisem. Mazagran to bezalkoholowy koktajl. Jest niezwykłym połączeniem kawy i soku z cytryny z dodatkiem cukru i kostek lodu. Jest orzeźwiający i doskonale smakuje w letnie wieczory i podczas imprez. Oto sprawdzony przepis na mazagran.

Skąd pochodzi Mazagran?

Ten orzeźwiający kawowy koktajl narodził się w XIX wieku. Pierwszy przepis powstał w miasteczku o tej samej nazwie położonym w Algierii, gdzie stacjonowali francuscy żołnierze. Ze względu na dość ubogie zapasy jedzenia, raczyli się słodką kawą z wodą i cytryną. W ten sposób powstał bezalkoholowy kawowy koktajl nazwany tak samo jak miasto, w którym go wymyślono.

Jak smakuje Mazagran?

Koktajl jest wyjątkowo nieoczywistym połączeniem różnych składników. Jego smak jest kawowy, a dzięki dodatkowi świeżo wyciśniętego soku z cytryny ma działanie orzeźwiające. Drink można określić jako mrożoną kawę z lemoniadą.

Przepis na Mazagran

  • Przepis na orzeźwiający koktajl o smaku kawy jest prosty i każdy może go zrobić.
  • Drink robi się szybko. Jest gotowy w 10 minut.
  • Na liście składników znajduje świeżo zaparzone espresso, sok z cytryny i cukier. To produkty łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.
  • Jeżeli smak drinka okaże się zbyt mocny, można rozcieńczyć go wodą.
  • Kawowy napój słodzi się cukrem. Można użyć cukru białego lub trzcinowego czy ksylitolu w wersji fit. Sprawdzi się też miód i syrop klonowy.
  • Koktajl Mazagran najlepiej podawać w wysokich szklankach udekorowanych plasterkami cytryny.

Kiedy podawać Mazagran?

Drink doskonale smakuje w letnie gorące wieczory. Orzeźwia i dodaje energii. To również pomysł na bezalkoholowy napój na imprezę. Można przyrządzić go na sylwestra i imprezę karnawałową.

SKŁADNIKI

  • 2 świeżo zaparzone espresso
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • plasterki cytryny
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaparzone espresso odstawić, aby lekko ostygło.
  • Do szklanek włożyć kostki lodu, wlać kawę i sok z cytryny. Wsypać cukier i delikatnie wymieszać.
  • Udekorować plasterkami cytryny.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej