Mazagran. Francuski drink z kawy i soku z cytryny
Wielbiciele kawy i koktajli na pewno zachwycą się tym przepisem. Mazagran to bezalkoholowy koktajl. Jest niezwykłym połączeniem kawy i soku z cytryny z dodatkiem cukru i kostek lodu. Jest orzeźwiający i doskonale smakuje w letnie wieczory i podczas imprez. Oto sprawdzony przepis na mazagran.
Skąd pochodzi Mazagran?
Ten orzeźwiający kawowy koktajl narodził się w XIX wieku. Pierwszy przepis powstał w miasteczku o tej samej nazwie położonym w Algierii, gdzie stacjonowali francuscy żołnierze. Ze względu na dość ubogie zapasy jedzenia, raczyli się słodką kawą z wodą i cytryną. W ten sposób powstał bezalkoholowy kawowy koktajl nazwany tak samo jak miasto, w którym go wymyślono.
Jak smakuje Mazagran?
Koktajl jest wyjątkowo nieoczywistym połączeniem różnych składników. Jego smak jest kawowy, a dzięki dodatkowi świeżo wyciśniętego soku z cytryny ma działanie orzeźwiające. Drink można określić jako mrożoną kawę z lemoniadą.
Przepis na Mazagran
- Przepis na orzeźwiający koktajl o smaku kawy jest prosty i każdy może go zrobić.
- Drink robi się szybko. Jest gotowy w 10 minut.
- Na liście składników znajduje świeżo zaparzone espresso, sok z cytryny i cukier. To produkty łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.
- Jeżeli smak drinka okaże się zbyt mocny, można rozcieńczyć go wodą.
- Kawowy napój słodzi się cukrem. Można użyć cukru białego lub trzcinowego czy ksylitolu w wersji fit. Sprawdzi się też miód i syrop klonowy.
- Koktajl Mazagran najlepiej podawać w wysokich szklankach udekorowanych plasterkami cytryny.
Kiedy podawać Mazagran?
Drink doskonale smakuje w letnie gorące wieczory. Orzeźwia i dodaje energii. To również pomysł na bezalkoholowy napój na imprezę. Można przyrządzić go na sylwestra i imprezę karnawałową.
SKŁADNIKI
- 2 świeżo zaparzone espresso
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru
- plasterki cytryny
- kostki lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaparzone espresso odstawić, aby lekko ostygło.
- Do szklanek włożyć kostki lodu, wlać kawę i sok z cytryny. Wsypać cukier i delikatnie wymieszać.
- Udekorować plasterkami cytryny.