Mam przepis na naturalnie gazowaną lemoniadę. Nic lepiej nie gasi pragnienia

naturalnie gazowana lemoniada
Autor: Shutterstock Weź cytryny, miód i wodę. Ta lemoniada z bąbelkami zachwyca smakiem.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy można zrobić domową gazowaną lemoniadę? Oczywiście, że można. Potrzebny jest tylko dobry i sprawdzony przepis. Taką recepturę znajdziecie poniżej. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale jest jeden haczyk. Zobaczcie, jak przygotować dzbanek pysznej domowej lemoniady z bąbelkami, która najlepiej gasi pragnienie w gorące dni.

Z czego zrobić naturalnie gazowaną lemoniadę?

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania naturalnie gazowanej lemoniady, jest krótka. Obejmuje tylko trzy składniki. Napój najlepiej smakuje w lecie, ale wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Z przepisu można więc korzystać bez względu na pogodę.

Z czego więc zrobić pyszną i gazowaną domową lemoniadę? Do przygotowania dużego dzbanka tego smacznego napoju potrzebne są cytryny, miód oraz przegotowana i ostudzona woda.

Jak zrobić naturalnie gazowaną lemoniadę?

Ten przepis jest łatwy, ale jest jeden haczyk. Aby spróbować tego orzeźwiającego napoju, trzeba niestety poczekać. Lemoniada z gazem jest gotowa po czterech dniach. Przez ten czas składniki ulegają procesowi fermentacji i tworzą się bąbelki gazu. Gotową lemoniadę z gazem najlepiej przechowywać w szklanych butelkach w lodówce i wypić w ciągu czterech dni.

Jak więc zrobić pełną orzeźwiającego smaku lemoniadę z naturalnym gazem? To tylko kilka banalnie łatwych kroków i po czterech dniach można cieszyć się jej wyśmienitym smakiem.

  • 1. krok – przegotowanie i ostudzenie wody
  • 2. krok – pokrojenie cytryn i przełożenie ich do słoika
  • 3. krok – wlanie wody i dodanie miodu
  • 4. krok – odstawienie mieszanki na 4 dni
  • 5. krok – przecedzenie i przelanie do butelek lemoniady naturalnie gazowanej

Czym wzbogacić naturalnie gazowaną lemoniadę?

To podstawowy przepis na lemoniadę z naturalnym gazem. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak napoju. Jedną z cytryn można zamienić na limonkę lub pomarańczę. Miód zastąpi syrop klonowy, z agawy czy słodzik – ksylitol lub erytrytol. Zamiast mięty można wykorzystać melisę, rozmaryn lub bazylię, która nada wyjątkowego ziołowego aromatu. W upalne dni naturalnie gazowaną lemoniadę najlepiej podawać z kostkami lodu, które dodatkowo ochłodzą.

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • 2 cytryny + skórka z połowy
  • 6 łyżek płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  • Cytryny dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plastry. Skórkę z połowy cytryny oczyścić z białej błonki.
  • Cytryny i skórkę cytrynową przełożyć do dużego słoika.
  • Wlać wodę i dodać miód. Wymieszać.
  • Słoik przykryć gazą lub pokrywką (nie zakręcać). Odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni. Raz dziennie zamieszać.
  • Kiedy na powierzchni pojawi się pianka, a woda zacznie musować, lemoniada jest gotowa.
  • Lemoniadę przecedzić przez drobne sitko i przelać do wyparzonych szklanych butelek. Zakręcić i wstawić do lodówki. Spożyć w ciągu 4 dni.
  • Podawać w ciepłe dni z lodem i listkami świeżej mięty.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej