Mam przepis na naturalnie gazowaną lemoniadę. Nic lepiej nie gasi pragnienia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy można zrobić domową gazowaną lemoniadę? Oczywiście, że można. Potrzebny jest tylko dobry i sprawdzony przepis. Taką recepturę znajdziecie poniżej. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale jest jeden haczyk. Zobaczcie, jak przygotować dzbanek pysznej domowej lemoniady z bąbelkami, która najlepiej gasi pragnienie w gorące dni.
Z czego zrobić naturalnie gazowaną lemoniadę?
Lista składników, które niezbędne są do przygotowania naturalnie gazowanej lemoniady, jest krótka. Obejmuje tylko trzy składniki. Napój najlepiej smakuje w lecie, ale wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Z przepisu można więc korzystać bez względu na pogodę.
Z czego więc zrobić pyszną i gazowaną domową lemoniadę? Do przygotowania dużego dzbanka tego smacznego napoju potrzebne są cytryny, miód oraz przegotowana i ostudzona woda.
Jak zrobić naturalnie gazowaną lemoniadę?
Ten przepis jest łatwy, ale jest jeden haczyk. Aby spróbować tego orzeźwiającego napoju, trzeba niestety poczekać. Lemoniada z gazem jest gotowa po czterech dniach. Przez ten czas składniki ulegają procesowi fermentacji i tworzą się bąbelki gazu. Gotową lemoniadę z gazem najlepiej przechowywać w szklanych butelkach w lodówce i wypić w ciągu czterech dni.
Jak więc zrobić pełną orzeźwiającego smaku lemoniadę z naturalnym gazem? To tylko kilka banalnie łatwych kroków i po czterech dniach można cieszyć się jej wyśmienitym smakiem.
- 1. krok – przegotowanie i ostudzenie wody
- 2. krok – pokrojenie cytryn i przełożenie ich do słoika
- 3. krok – wlanie wody i dodanie miodu
- 4. krok – odstawienie mieszanki na 4 dni
- 5. krok – przecedzenie i przelanie do butelek lemoniady naturalnie gazowanej
Czym wzbogacić naturalnie gazowaną lemoniadę?
To podstawowy przepis na lemoniadę z naturalnym gazem. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak napoju. Jedną z cytryn można zamienić na limonkę lub pomarańczę. Miód zastąpi syrop klonowy, z agawy czy słodzik – ksylitol lub erytrytol. Zamiast mięty można wykorzystać melisę, rozmaryn lub bazylię, która nada wyjątkowego ziołowego aromatu. W upalne dni naturalnie gazowaną lemoniadę najlepiej podawać z kostkami lodu, które dodatkowo ochłodzą.
SKŁADNIKI
- 2 litry wody
- 2 cytryny + skórka z połowy
- 6 łyżek płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować i odstawić do ostygnięcia.
- Cytryny dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plastry. Skórkę z połowy cytryny oczyścić z białej błonki.
- Cytryny i skórkę cytrynową przełożyć do dużego słoika.
- Wlać wodę i dodać miód. Wymieszać.
- Słoik przykryć gazą lub pokrywką (nie zakręcać). Odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni. Raz dziennie zamieszać.
- Kiedy na powierzchni pojawi się pianka, a woda zacznie musować, lemoniada jest gotowa.
- Lemoniadę przecedzić przez drobne sitko i przelać do wyparzonych szklanych butelek. Zakręcić i wstawić do lodówki. Spożyć w ciągu 4 dni.
- Podawać w ciepłe dni z lodem i listkami świeżej mięty.