Małą czarną zamieniłam na lemonade espresso. To najlepsza kawa na upały

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Latem gorąca kawa nie cieszy się zbytnią popularnością. Kiedy słupek w termometrze rośnie jak szalony, warto sprawdzić przepis na pyszne lemonade espresso. To wyśmienite połączenie czarnej kawy i lemoniady, które orzeźwi, ochłodzi i doda energii. Poznajcie prosty i szybki przepis na hitowy napój na lato, czyli wyborne lemonade espresso.
Czym jest lemonade espresso?
Pod tą ciekawą nazwą kryje się orzeźwiający napój, który łączy w sobie intensywność espresso z cytrusową świeżością lemoniady. Ta zaskakująca kompozycja ma wielu fanów na całym świecie. Jest to popularna alternatywa dla tradycyjnych kawowych napojów, na które w upały mało kto ma ochotę. Szczególnie dobrze smakuje w cieplejsze dni. Orzeźwia i dodaje energii, a przygotowanie lemoniadowego espresso nie jest skomplikowane.
Z czego zrobić lemonade espresso?
Do przygotowania orzeźwiającego espresso o smaku lemoniady wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Obejmuje artykuły spożywcze, które z łatwością można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Jednak ten napój kawowy najlepiej smakuje w lecie, kiedy szukamy różnych sposobów, aby się ochłodzić.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić lemonade espresso? Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty oraz dwa dodatki.
- espresso – świeżo zaparzone i ostudzone
- woda – gazowana lub bez gazu
- syrop cukrowy – 100 g cukru należy rozpuścić w 100 ml wody
- cytryna – świeżo wyciśnięty sok
- dodatki – kostki lodu i plasterki cytryny lub limonki
Jak zrobić lemonade espresso?
Przepis na pyszne i aromatyczne espresso lemoniadowe nie jest skomplikowany. Kawę na zimno przygotowuje się w kilka minut, ale należy pamiętać, aby espresso zaparzyć wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Z przepisu warto korzystać właśnie teraz, kiedy na zewnątrz jest gorąco i duszno. Lemonade espresso idealnie orzeźwia, ochładza i dodaje energii.
Jak więc robi się lemonade espresso w domu? Pyszny napój kawowy na lato przygotuje każdy, ponieważ przepis jest dziecinnie prosty.
- 1. krok – zaparzenie i ostudzenie espresso
- 2. krok – wyciśnięcie soku z cytryny
- 3. krok – nałożenie do szklanek kostek lodu i wlanie soku z cytryny, syropu cukrowego i espresso
- 4. krok – udekorowanie szklanek plasterkami cytryny lub limonki
SKŁADNIKI
- 300 ml zimnej wody
- 120 ml mocnego espresso
- 1 cytryna
- 2 łyżki syropu cukrowego
dodatkowo:- kostki lodu
- plasterki cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeżo zaparzone espresso odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Z cytryny wycisnąć sok i przecedzić przez drobne sitko.
- Do szklanek włożyć kostki lodu.
- Wlać sok z cytryny, syrop cukrowy i wodę.
- Delikatnie po ściance lub łyżeczce wlać espresso.
- Udekorować plasterkami cytryny lub limonki.
- Podawać od razu w upalny dzień.