Małą czarną zamieniłam na lemonade espresso. To najlepsza kawa na upały

espresso lemonade
Autor: Shutterstock Orzeźwia i dodaje energii. W lato zamiast zwykłej kawy pij espresso lemonade.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Latem gorąca kawa nie cieszy się zbytnią popularnością. Kiedy słupek w termometrze rośnie jak szalony, warto sprawdzić przepis na pyszne lemonade espresso. To wyśmienite połączenie czarnej kawy i lemoniady, które orzeźwi, ochłodzi i doda energii. Poznajcie prosty i szybki przepis na hitowy napój na lato, czyli wyborne lemonade espresso.

Czym jest lemonade espresso?

Pod tą ciekawą nazwą kryje się orzeźwiający napój, który łączy w sobie intensywność espresso z cytrusową świeżością lemoniady. Ta zaskakująca kompozycja ma wielu fanów na całym świecie. Jest to popularna alternatywa dla tradycyjnych kawowych napojów, na które w upały mało kto ma ochotę. Szczególnie dobrze smakuje w cieplejsze dni. Orzeźwia i dodaje energii, a przygotowanie lemoniadowego espresso nie jest skomplikowane.

Z czego zrobić lemonade espresso?

Do przygotowania orzeźwiającego espresso o smaku lemoniady wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Obejmuje artykuły spożywcze, które z łatwością można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Jednak ten napój kawowy najlepiej smakuje w lecie, kiedy szukamy różnych sposobów, aby się ochłodzić.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić lemonade espresso? Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty oraz dwa dodatki.

  • espresso – świeżo zaparzone i ostudzone
  • woda – gazowana lub bez gazu
  • syrop cukrowy – 100 g cukru należy rozpuścić w 100 ml wody
  • cytryna – świeżo wyciśnięty sok
  • dodatki – kostki lodu i plasterki cytryny lub limonki

Jak zrobić lemonade espresso?

Przepis na pyszne i aromatyczne espresso lemoniadowe nie jest skomplikowany. Kawę na zimno przygotowuje się w kilka minut, ale należy pamiętać, aby espresso zaparzyć wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Z przepisu warto korzystać właśnie teraz, kiedy na zewnątrz jest gorąco i duszno. Lemonade espresso idealnie orzeźwia, ochładza i dodaje energii.

Jak więc robi się lemonade espresso w domu? Pyszny napój kawowy na lato przygotuje każdy, ponieważ przepis jest dziecinnie prosty.

  • 1. krok – zaparzenie i ostudzenie espresso
  • 2. krok – wyciśnięcie soku z cytryny
  • 3. krok – nałożenie do szklanek kostek lodu i wlanie soku z cytryny, syropu cukrowego i espresso
  • 4. krok – udekorowanie szklanek plasterkami cytryny lub limonki

SKŁADNIKI

  • 300 ml zimnej wody
  • 120 ml mocnego espresso
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki syropu cukrowego

  • dodatkowo:
  • kostki lodu
  • plasterki cytryny lub limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeżo zaparzone espresso odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Z cytryny wycisnąć sok i przecedzić przez drobne sitko.
  • Do szklanek włożyć kostki lodu.
  • Wlać sok z cytryny, syrop cukrowy i wodę.
  • Delikatnie po ściance lub łyżeczce wlać espresso.
  • Udekorować plasterkami cytryny lub limonki.
  • Podawać od razu w upalny dzień.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej