Lemoniada imbirowa: odświeżająca i zdrowa
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Lemoniada imbirowa to orzeźwiający i zdrowy napój. Imbir to bogactwo antyoksydantów i związków wspierających nasza odporność. Cytryna to również sporo witaminy C i olejków eterycznych, które orzeźwiają. Lemoniada imbirowa jest pikantna i kwaśna - idealna na poprawę nastroju.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g świeżego imbiru
- 8 szklanek wody
- 4 cytryny, wyciśnięty z nich sok
- oraz na syrop:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru lub 3/4 szklanki miodu
- 1 garść listków mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj syrop z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru. Gdy zawrze, gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Za pomocą łyżki zeskrob skórkę z imbiru. Posiekaj imbir na duże kawałki.
- Dodaj posiekany imbir i 1 szklankę wody do miski blendera. Miksuj na gładkie puree.
- Ustaw sito na dużej misce lub solidnym dzbanku. Opcjonalnie wyłóż sito gazą (kilkukrotnie złożoną) lub gęstym płótnem.
- Odcedzić rozdrobniony imbir.
- Jeśli używasz gazy, zbierz ją i wyciśnij cały płyn z resztek imbiru.
- Dodaj sok z cytryny i pozostałą wodę.
- Dodaj sok z cytryny oraz syrop do soku imbirowego
- Opcjonalnie zmiażdż garść świeżej mięty w dłoniach i dodaj do soku.