Kompot śliwkowy z korzenną nutą

2021-03-29
Kompot śliwkowy
Autor: Archiwum
łatwy
30 min
4

Kompot - zwłaszcza kompot śliwkowy - to idealny towarzysz każdego obiadu. Przeczytajcie więc, jak przygotować kompot śliwkowy z korzenną nutą - o niebanalnym smaku.

Kompot śliwkowy przygotowany według tego przepisu możemy też zamknąć w słoikach. Wtedy warto śliwki włożyć bezpośrednio do wyparzonych słoików i zalać gorącą wodą zagotowaną z cukrem i przyprawami. Słoiki  pasteryzować 20 minut.

SKŁADNIKI

  • 3 l wody
  • 1 kg śliwek
  • 25 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Śliwki drylujemy (wyciągamy pestki), a następnie gotujemy w wodzie pod przykryciem z dodatkiem cukru i goździków.

    Po ok. 20 minutach dodajemy cynamon.

    Całość mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

    Kompot najlepiej smakuje mocno schłodzony. Smacznego!