Jarzębiak - przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie

2021-08-31
Jarzębiak - przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie
Autor: Shutterstock Owoce jarzębiny są nie tylko piękne, lecz także bardzo zdrowe. Jarzębiak pozwala zachować najlepsze ich walory.
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jarzębina to bomba witaminowa. Aby nalewka nie tylko leczyła, ale przede wszystkim cieszyła smakiem, pamiętaj, aby przemrozić owoce przed jej nastawieniem. Podajemy przepis na nalewkę jarzębinową.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce


Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

Domowe nalewki

Nie propagujemy konsumpcji alkoholu, ale nie ma nic lepszego jak nalewki domowej roboty na rozgrzewającym spirytusie. Do listy tych najbardziej wykwintnych (bo nalewki tak naprawdę można robić niemal ze wszystkich owoców), obok wiśniówki, orzechówki, pigwówki, śliwowicy czy ratafii, z pewnością trzeba zaliczyć jarzębiak. Można go robić w wersji słabszej z 40-procentową wódką, ale ten tradycyjny przyrządzany jest na spirytusie.

Polecamy także:

Jarzębiak z cytryną

Jarzębiak z głogiem i śliwkami

 

SKŁADNIKI

  • 5 szklanek owoców jarzębiny
  • 4 szklanki spirytusu
  • 2-3 szklanki wody
  • 1 szklankę cukru
  •  
  • Przygotuj także:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce jarzębiny zbierane przed przymrozkami włóż na dobę do zamrażarki.
  • Następnie oberwij z gron, przebierz, starannie umyj i odsącz.
  • Wsyp do rondla z wrzącą wodą i gotuj kilka minut, odcedź i pozostaw na sicie 2-3 godziny.
  • Dobrze osuszone owoce włóż do słoja i zalej spirytusem. Alkohol musi przykryć owoce.
  • Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  • Po 5 tygodniach zlej nalew do butelek, wypełniając je do połowy i szczelnie zamknij.
  • Z wody i cukru ugotuj syrop i jeszcze gorącym zalej pozostawione w słoju owoce.
  • Słój zamknij i odstaw na kolejne 2 tygodnie, następnie odcedź płyn, dopełnij nim butelki.
  • Dokładnie wstrząśnij każdą z nich, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 miesiące.
Nalewki domowe