Grzane białe wino - lekkie i rozgrzewające, po prostu bomba
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Grzane wino to wymarzony trunek na długie zimowe wieczory. Nie tylko rozgrzewa, ale wprowadza też w błogi i spokojny nastrój. Zazwyczaj grzane wino przygotowujemy z wina czerwonego, ale ja polecam dziś nieco lżejszą, a równie dobrą, jeśli nie lepsza wersję, przygotowaną z wina białego z dodatkiem soku jabłkowego. Szklanka takiego wina, blask choinki i łagodna muzyka to trio dla mnie doskonałe.
SKŁADNIKI
- 1 butelka białego wina
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1 gwiazdka anyżu
- nieco skórki startej z cytryny
- 2-3 cienkie plasterki świeżego imbiru
- odrobina cynamonu
- kilka goździków
- 2 ziarna kardamonu
- 0,5 szklanki brandy lub calvadosu
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- Do dekoracji:
- plastry owoców
- laska cynamonu
- migdały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie przyprawy wrzuć do garnka, zalej winem i sokiem jabłkowym i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij z ognia i spróbuj, w razie potrzeby dosłodź.
- Wlej brandy/calvados, wymieszaj. Przelej do szklanek, udekoruj wg uznania.