Gorące herbaty zamieniłam na ten aromatyczny napój. Sok jabłkowy z tymi dodatkami to hit jesieni
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jesienią królują gorące i rozgrzewające napoje, które stawiają na nogi i poprawiają humor w chłodne dni. Jednak zamiast herbaty czy grzańca sprawdzi się sok jabłkowy na gorąco. Dzięki dodatkowi owoców i korzennych przypraw smakuje wybornie, ma działanie rozgrzewające i nie zawiera alkoholu. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić genialny sok jabłkowy z owocami i przyprawami na gorąco.
Czy można podgrzewać sok jabłkowy?
Jeżeli zastanawiacie się, czy sok jabłkowy można podawać na gorąco, odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Sok jabłkowy można podgrzewać i pić na gorąco. Jest to łatwy sposób na przygotowanie ciepłego i rozgrzewającego napoju, który świetnie smakuje w chłodniejsze jesienne dni. Najlepiej używać soku jabłkowego dobrej jakości, naturalnego i niefiltrowanego. Przygotowując sok z jabłek na gorąco, należy go jedynie podgrzać, ale nie zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, może stracić smak i prozdrowotne właściwości.
Co dodać do soku jabłkowego na gorąco?
Pyszny i aromatyczny sok jabłkowy na gorąco swój wyborny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym składnikom. Dzięki nim nie tylko znakomicie smakuje, ale i zawiera całkiem sporo witamin, minerałów i substancji odżywczych. Dodatki sprawiają, że napój nabiera rozgrzewających właściwości.
Co więc dodać do gorącego soku jabłkowego? W tym przepisie wykorzystuje się owoce i korzenne przyprawy. Są dostępne w wielu sklepach przez cały rok, ale ten aromatyczny napój najlepiej smakuje na jesieni i w zimie. Sok z jabłek w wersji na gorąco wzbogaca się takimi dodatkami jak:
- owoce – pomarańcza i jabłko
- przyprawy – laska cynamonu, kardamon, goździki, świeży imbir
Jak zrobić sok jabłkowy na gorąco?
Przepis na wyśmienity i aromatyczny sok z jabłek wzbogacony korzennymi przyprawami jest łatwy. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Cały dzbanek rozgrzewającego napoju jest gotowy w niecałe 10 minut. Warto pamiętać, aby soku nie gotować. Należy go podgrzać, tak aby stał się gorący.
Jak więc przygotować dzbanek pysznego i rozgrzewającego soku jabłkowego z owocami i przyprawami na gorąco? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne zadanie, z którym poradzi sobie każdy.
- 1. krok – podgrzanie soku jabłkowego z pomarańczą i jabłkiem
- 2. krok – dodanie przypraw
- 3. krok – przecedzenie soku jabłkowego i przelanie do dzbanka
SKŁADNIKI
- 1 l soku jabłkowego
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 laska cynamonu
- 1 cm świeżego imbiru
- 3 goździki
- 2 ziarna kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sok jabłkowy przelać do rondelka. Dodać pokrojoną w plasterki pomarańczę oraz pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Podgrzewać na małym ogniu, aż sok stanie się gorący. Uważać, aby go nie zagotować.
- Dodać laskę cynamonu, kardamon, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz goździki. Wymieszać i gotować na małym ogniu kilka minut.
- Sok przecedzić przez drobne sitko i przelać do dzbanka. Włożyć pomarańczę, jabłko i laskę cynamonu.
- Podawać na gorąco w chłodne dni.