Gorące herbaty zamieniłam na ten aromatyczny napój. Sok jabłkowy z tymi dodatkami to hit jesieni

sok jabłkowy na gorąco
Autor: Natalyabond/ Shutterstock Zamiast grzańca podaj pyszny i aromatyczny sok jabłkowy. Świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jesienią królują gorące i rozgrzewające napoje, które stawiają na nogi i poprawiają humor w chłodne dni. Jednak zamiast herbaty czy grzańca sprawdzi się sok jabłkowy na gorąco. Dzięki dodatkowi owoców i korzennych przypraw smakuje wybornie, ma działanie rozgrzewające i nie zawiera alkoholu. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić genialny sok jabłkowy z owocami i przyprawami na gorąco.

Czy można podgrzewać sok jabłkowy?

Jeżeli zastanawiacie się, czy sok jabłkowy można podawać na gorąco, odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Sok jabłkowy można podgrzewać i pić na gorąco. Jest to łatwy sposób na przygotowanie ciepłego i rozgrzewającego napoju, który świetnie smakuje w chłodniejsze jesienne dni. Najlepiej używać soku jabłkowego dobrej jakości, naturalnego i niefiltrowanego. Przygotowując sok z jabłek na gorąco, należy go jedynie podgrzać, ale nie zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, może stracić smak i prozdrowotne właściwości.

Co dodać do soku jabłkowego na gorąco?

Pyszny i aromatyczny sok jabłkowy na gorąco swój wyborny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym składnikom. Dzięki nim nie tylko znakomicie smakuje, ale i zawiera całkiem sporo witamin, minerałów i substancji odżywczych. Dodatki sprawiają, że napój nabiera rozgrzewających właściwości.

Co więc dodać do gorącego soku jabłkowego? W tym przepisie wykorzystuje się owoce i korzenne przyprawy. Są dostępne w wielu sklepach przez cały rok, ale ten aromatyczny napój najlepiej smakuje na jesieni i w zimie. Sok z jabłek w wersji na gorąco wzbogaca się takimi dodatkami jak:

  • owoce – pomarańcza i jabłko
  • przyprawy – laska cynamonu, kardamon, goździki, świeży imbir

Jak zrobić sok jabłkowy na gorąco?

Przepis na wyśmienity i aromatyczny sok z jabłek wzbogacony korzennymi przyprawami jest łatwy. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Cały dzbanek rozgrzewającego napoju jest gotowy w niecałe 10 minut. Warto pamiętać, aby soku nie gotować. Należy go podgrzać, tak aby stał się gorący.

Jak więc przygotować dzbanek pysznego i rozgrzewającego soku jabłkowego z owocami i przyprawami na gorąco? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne zadanie, z którym poradzi sobie każdy.

  • 1. krok – podgrzanie soku jabłkowego z pomarańczą i jabłkiem
  • 2. krok – dodanie przypraw
  • 3. krok – przecedzenie soku jabłkowego i przelanie do dzbanka

SKŁADNIKI

  • 1 l soku jabłkowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3 goździki
  • 2 ziarna kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok jabłkowy przelać do rondelka. Dodać pokrojoną w plasterki pomarańczę oraz pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Podgrzewać na małym ogniu, aż sok stanie się gorący. Uważać, aby go nie zagotować.
  • Dodać laskę cynamonu, kardamon, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz goździki. Wymieszać i gotować na małym ogniu kilka minut.
  • Sok przecedzić przez drobne sitko i przelać do dzbanka. Włożyć pomarańczę, jabłko i laskę cynamonu.
  • Podawać na gorąco w chłodne dni.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej