EGG NOG - jak zrobić, jak przechowywać, do czego podawać?
2021-03-29
średni
20 min
4
Egg nog... brzmi nieco tajemniczo, jednak za tym angielskim drinkiem kryje się nic innego jak domowy likier jajeczny. Łatwy w przygotowaniu, słodki, rozgrzewający i idealny na święta. Jak przyrządzić egg nog? Jak go przechowywać?
Przechowywanie
Likier domowej roboty przechowujemy jedynie w lodówce. Co ważne nasz egg nog najlepiej wypić jeszcze tego samego dnia, ewentualnie dzień po przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy
- cynamon w proszku
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- alkohol np. brandy, rum, bourbon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce ubijamy żółtka z cukrem, do momentu aż masa stanie się jasna a cukier się rozpuści (około 4 minut).
- W rondelku podgrzewamy mleko i przyprawy. Doprowadzamy do granicy wrzenia, po czym odstawiamy z ognia.
- Do masy jajecznej dodajemy powoli gorącego mleka z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Niezwykle istotne jest, aby na samym początku mleko dodawać w minimalnych ilościach, dzięki temu unikniemy zważenia całości.
- Po dodaniu mleka całą masę wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Dzięki temu masa będzie gęsta, a co ważniejsze unikniemy picia surowych żółtek. Całość odstawiamy do schłodzenia i wkładamy do lodówki. Tuż przed samym podaniem dodajemy alkohol i posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową.