Dynia: jak zrobić nalewkę z dyni?

jak_przygotowac_ciasto_z_dynia.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dynia ma wszechstronne zastosowania kulinarne
łatwy
30 min
4

Dynię można zapiekać, gotować, dodawać do dań wytrawnych oraz deserów. A nalewka z dyni? Również ten napój z procentami warto mieć w domowej spiżarni. Dyniówka ma delikatny, podobny do melonówki smak, wspaniały kolor i aromat. Oto wypróbowany przepis na nalewkę z dyni!

Dyniówka rozgrzewa, ma wspaniały aromat i delikatny smak przypominający melona. Jeśli ktoś woli słabsze alkohole, może użyć czystej wódki 40 proc. Można też dyniówkę przygotować prościej - za pomocą sokowirówki zrobić sok z dyni i wymieszać go z alkoholem i cukrem.

SKŁADNIKI

  • 2 kg dyni
  • 2 szklanki czystej wódki
  • 1 szklanka spirytusu 70 proc. (1/3 szklanki spirytusu 96 proc. i 2/3 wody)
  • 2-3 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wsypać do słoja i zalać alkoholem.
  • Odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedzić, doprawić do smaku cukrem, przefiltrować przez gazę lub bibułę i rozlać do butelek.
  • Odstawić na 4 miesiące, by nalewka dojrzała.
Nalewki domowe
Dagmara Kijanowska
więcej