Dynia: jak zrobić nalewkę z dyni?
2021-08-31
łatwy
30 min
4
Dynię można zapiekać, gotować, dodawać do dań wytrawnych oraz deserów. A nalewka z dyni? Również ten napój z procentami warto mieć w domowej spiżarni. Dyniówka ma delikatny, podobny do melonówki smak, wspaniały kolor i aromat. Oto wypróbowany przepis na nalewkę z dyni!
Dyniówka rozgrzewa, ma wspaniały aromat i delikatny smak przypominający melona. Jeśli ktoś woli słabsze alkohole, może użyć czystej wódki 40 proc. Można też dyniówkę przygotować prościej - za pomocą sokowirówki zrobić sok z dyni i wymieszać go z alkoholem i cukrem.
SKŁADNIKI
- 2 kg dyni
- 2 szklanki czystej wódki
- 1 szklanka spirytusu 70 proc. (1/3 szklanki spirytusu 96 proc. i 2/3 wody)
- 2-3 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wsypać do słoja i zalać alkoholem.
- Odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedzić, doprawić do smaku cukrem, przefiltrować przez gazę lub bibułę i rozlać do butelek.
- Odstawić na 4 miesiące, by nalewka dojrzała.
Nalewki domowe