Dubonnet z ginem godny królowej. Ten koktajl uwielbiała Elżbieta II

dubonnet z ginem
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
4

Królowa Elżbieta II panowała w Wielkiej Brytanii 70 lat. Nie ma lepszego trunku, którym można uczcić jej pamięć. Dubonnet z ginem i plasterkiem cytryny to prosty drink o ciekawym smaku. To właśnie to połączenie wyjątkowo przypadło do gustu Jej Królewskiej Mości. Oto przepis na ulubiony drink królowej Elżbiety II opracowany przez nadwornego szefa królewskich piwniczek z alkoholami.

Dubonnet z ginem – co to jest ?

Dubonnet z ginem był modny w Wielkiej Brytanii w już latach dwudziestych XX wieku, a szczególnie uwielbiała go Królowa Matka. Elżbieta II kontynuowała tradycję picia tego drinka. Wypijała ten koktajl codziennie przed lunchem jako środek pobudzający apetyt.

Dubonnet to aromatyczny francuski aperitif. Powstał pod koniec XIX wieku i nazywał się wtedy quinqiuna dubonnet. Wytwarzany jest z czerwonych win ze szczepów grenache, muskatu aleksandryjskiego i carignan z dodatkiem ziół oraz przypraw. Znajdziemy w nim czarną porzeczkę, skórką pomarańczową, nieprażone ziarna kawowca i chininę oraz inne tajne składniki. W 2021 roku otrzymał prestiżowe wyróżnienie przyznawane osobom lub firmom, które regularnie dostarczają towary i usługi rodzinie królewskiej. Od tamtego czasu drink stał się bardzo mody.

Dubonnet z ginem cały czas zyskuje popularność. Już nie tylko starsze pokolenia cieszą jego oryginalnym smakiem, ale i coraz więcej młodych ludzi się do niego przekonuje. Koktajl na stałe zagościł w menu znanych i eleganckich restauracji. Wiele barów zainspirowało się tradycyjnym przepisem i stworzyło na jego bazie nowe drinki.

Dubonnet z ginem – przepis

  • Przepis na koktajl jest łatwy i bardzo szybki.
  • Jak zrobić dubonnet z ginem? Jedną część ginu i dwie części Dubonnet należy nalać do kieliszków lub szklanek, dodać kostki lodu i plasterki cytryny. Już można cieszyć się smakiem koktajlu.
  • Lista składników to tylko cztery produkty. Gin i Dubonnet można bez problemu kupić w sklepach z alkoholami świata i hipermarketach.

Dubonnet z ginem – kiedy podawać?

Królowa Elżbieta II pijała drink codziennie przed lunchem, aby pobudzić apetyt. Specyficzny smak koktajlu sprawia, że nie można go za dużo wypić. To dobry pomysł na aperitif przed kolacją z przyjaciółmi. Kieliszki z koktajlem można podać przed rodzinnym obiadem. Dubonnet z ginem to również pomysł na drinka podczas sylwestrowej imprezy czy w czasie karnawału.

SKŁADNIKI

  • 240 ml Dubonnet
  • 120 ml ginu
  • 2 plasterki cytryny
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do kieliszków lub niskich szklanek wlać po 30 ml ginu i 60 ml Dubonnet.
  • Włożyć po pół plasterka cytryny i kilka kostek lodu.
  • Podawać od razu.
W formie 24 niskokaloryczne drinki
Anna Szulc-Górska
więcej