Domowe wino z dzikiej róży: klasyczny przepis na wino różane
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Z owoców dzikiej róży można zrobić pyszne dżemy, konfitury oraz... wina! Poznaj prosty przepis na deserowy trunek - idealny na zimowe wieczory, bo z zawartością witaminy C. Sprawdź, jak zrobić domowe wino z dzikiej róży.
Przepis na matkę drożdżową
4 dni przed planowanym zrobieniem wina włóż porcję drożdży winnych do wyparzonej i osuszonej butelki (pojemność 1/4 l). Zagotuj tyle samo źródlanej wody, ostudź i zalej nią drożdże. Zatkaj butelkę bawełnianą watą. Po jednym dniu dodaj płaską łyżeczkę cukru, ponownie zatkaj butelkę i postaw ją w ciepłym miejscu (ale nie na słońcu).
Owoce dzikiej róży na wino
Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C i z powodzeniem zastąpią witaminy w tabletkach. Zawierają także mikroelementy, które pomagają leczyć choroby stawów i wzmacniają odporność organizmu. Wrzesień, październik i listopad to sezon dojrzewania tych owoców. Jeśli teraz weźmiesz się do pracy, wino będzie gotowe za 3 miesiące i z utęsknieniem będziesz czekać na styczniowe wieczory. Dobrze zrobione wino różane ma słodkawy, deserowy smak.
Co oprócz wina zrobić z owoców dzikiej róży?
Z owoców dzikiej róży można przygotować również pyszną konfiturę, aromatyczny kompot lub wyborną nalewkę.
- Konfitura z owoców dzikiej róży: sprawdzony przepis
- Kompot z owoców róży: przepis na oryginalny kompot
- Nalewka z dzikiej róży z przyprawami korzennymi
Przepis na wino z dzikiej róży
SKŁADNIKI
- 10 kg owoców dzikiej róży
- 25 l wody źródlanej
- 10,5 kg cukru
- matka drożdżowa
- pożywka dla drożdży
- 60 g kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.
- Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym (7,5 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie).
- Wrzucić matkę drożdżową (przepis niżej), pożywkę dla drożdży i kwasek cytrynowy. Potrząsnąć butlą.
- Po 2 lub 3 miesiącach zlać wino, oddzielając je od osadu na dnie butli, i dodać syrop z 3 kg cukru. Przez pierwszy miesiąc nastaw powinien być w temperaturze 20 stopni, w kolejnych miesiącach w temperaturze ok. 15 st. C.
- Przelać wino do butelek, zakorkować i przechowywać w zaciemnionym miejscu.