Domowe wino z dzikiej róży: klasyczny przepis na wino różane

Domowe wino z dzikiej róży: klasyczny przepis na wino różane
Autor: Shutterstock Owoce dzikiej róży, bogate w witaminę C, nadają się do domowych win i nalewek
średni
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Z owoców dzikiej róży można zrobić pyszne dżemy, konfitury oraz... wina! Poznaj prosty przepis na deserowy trunek - idealny na zimowe wieczory, bo z zawartością witaminy C. Sprawdź, jak zrobić domowe wino z dzikiej róży.

Przepis na matkę drożdżową

4 dni przed planowanym zrobieniem wina włóż porcję drożdży winnych do wyparzonej i osuszonej butelki (pojemność 1/4 l). Zagotuj tyle samo źródlanej wody, ostudź i zalej nią drożdże. Zatkaj butelkę bawełnianą watą. Po jednym dniu dodaj płaską łyżeczkę cukru, ponownie zatkaj butelkę i postaw ją w ciepłym miejscu (ale nie na słońcu).

Owoce dzikiej róży na wino

Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C i z powodzeniem zastąpią witaminy w tabletkach. Zawierają także mikroelementy, które pomagają leczyć choroby stawów i wzmacniają odporność organizmu. Wrzesień, październik i listopad to sezon dojrzewania tych owoców. Jeśli teraz weźmiesz się do pracy, wino będzie gotowe za 3 miesiące i z utęsknieniem będziesz czekać na styczniowe wieczory. Dobrze zrobione wino różane ma słodkawy, deserowy smak.

Co oprócz wina zrobić z owoców dzikiej róży?

Z owoców dzikiej róży można przygotować również pyszną konfiturę, aromatyczny kompot lub wyborną nalewkę.

Przepis na wino z dzikiej róży

SKŁADNIKI

  • 10 kg owoców dzikiej róży
  • 25 l wody źródlanej
  • 10,5 kg cukru
  • matka drożdżowa
  • pożywka dla drożdży
  • 60 g kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.
  • Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym (7,5 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie).
  • Wrzucić matkę drożdżową (przepis niżej), pożywkę dla drożdży i kwasek cytrynowy. Potrząsnąć butlą.
  • Po 2 lub 3 miesiącach zlać wino, oddzielając je od osadu na dnie butli, i dodać syrop z 3 kg cukru. Przez pierwszy miesiąc nastaw powinien być w temperaturze 20 stopni, w kolejnych miesiącach w temperaturze ok. 15 st. C.
  • Przelać wino do butelek, zakorkować i przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Nalewki domowe
Halina Zielińska
więcej