Domowa nalewka z dzikiej róży. Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży
2022-10-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z dzikiej róży to smaczny domowy trunek, który doskonale rozgrzewa w zimowe wieczory oraz ma właściwości kojące i odprężające. To uczta dla ducha i ciała. Jak przyrządzić nalewkę na owocach dzikiej róży? Podajemy przepis na nalewkę, opis przyrządzenia oraz to, jakie składniki są potrzebne do nalewki.
Gotową nalewkę z owoców dzikiej róży trzeba odstawić na około 3 miesiące (od 90 do 95 dni). Najlepiej przechowywać nalewkę w chłodnym i ciemnym miejscu. W takich warunkach najlepiej osiągnie doskonały smak. Przygotowanie nalewki i zalanie jej do butelek trwa około 30 minut.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 1 litr spirytusu
- 600 ml miodu wielokwiatowego
- garść liści mięty
- garść goździków
- garść rumianku
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce dzikiej róży powinny być dojrzałe i jędrne. Owoce zbrązowiałe lub delikatnie zasuszone należy odrzucić. Owoce na dobę włożyć do zamrażarki, a potem umyć, osuszyć. Potem każdy z nich poprzekłuwać igłą w kilku miejscach.
- Owoce wrzucić do słoja, dodać goździki, miętę i rumianek (można wykorzystać zioła w torebkach, oczywiście po wyjęciu ich z papierka) i zalać spirytusem. Ustawić na miesiąc w słonecznym miejscu, dzięki czemu róża oddawać będzie sok i aromat.
- Po tym czasie miód wymieszać z ciepłą wodą (absolutnie nie zagotowywać, by miód nie stracił swoich wartości!). Czekając na ostudzenie, odcedzić alkohol od owoców i ziół. Dwa płyny wymieszać ze sobą, zlać do butelek.
- Naturalny osad, który wytrąca się w butelce, niech nas nie odstrasza. Wręcz warto go zachować (są tam cenne składniki z miodu) i przed nalaniem do kieliszków wstrząsnąć butelką.
Nalewki domowe