Czekoladę po meksykańsku podaję w mikołajki. Za champurrado przepada cała rodzina, bo smakuje obłędnie
Już za parę dni wypadają mikołajki. Ten dzień warto urozmaicić nie tylko smacznymi słodkimi przekąskami, ale i ciepłymi napojami. Przepisem, który zasługuje na szczególne wyróżnienie, jest receptura na champurrado. To meksykańska wersja czekolady na gorąco do picia, która ma kremową konsystencję i rozgrzewające właściwości. Poznajcie przepis na champurrado i przygotujcie je na mikołajki.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jaka jest różnica między gorącą czekoladą a champurrado?
Zarówno gorąca czekolada do picia, jaki i champurrado to wyborne gorące napoje, które podbijają podniebienia pysznym smakiem i doskonale rozgrzewają w chłodne zimowe dni. Czy te dwa czekoladowe napoje czymś się różnią? Jeżeli tak, to czym?
- Gorąca Czekolada – składa się z mleka lub wody, czekolady w tabliczkach i cukru. Można dodać różne aromaty i przyprawy korzenne, takie jak wanilia, cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Ma gładką i płynną konsystencję.
- Champurrado – to rodzaj czekolady do picia o kremowej konsystencji, na który przepis pochodzi z Meksyku. Jest szczególnie popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia. Napój przygotowuje się na bazie wody z dodatkiem mąki kukurydzianej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 75 proc., cukru trzcinowego oraz przypraw – cynamonu i chili.
Jak zrobić champurrado?
Przepis na znakomitą i rozgrzewającą czekoladę pochodzi z kuchni meksykańskiej, ale bez problemu można zrobić ją w domu. Wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach. Są dobrze znane i często wykorzystuje się je w innych przepisach kulinarnych. Przygotowanie champurrado nie wymaga długich godzin w kuchni. Cztery porcje są gotowe w kwadrans.
Jak więc robi się meksykańskie champurrado? Gorąca czekolada do picia w wersji meksykańskiej to pyszny gorący napój, który rozgrzewa i wprowadza w świąteczny nastrój. Przepis jest bardzo łatwy, a stosując się do wszystkich zaleceń, gęsta i kremowa czekolada do picia uda się już za pierwszym razem. Z przepisu warto skorzystać w mikołajki i zaskoczyć bliskich tym znakomitym napojem czekoladowym.
- 1. krok – wymieszanie mąki kukurydzianej z wodą i przecedzenie przez sitko
- 2. krok – podgrzanie mieszanki z dodatkiem przypraw
- 3. krok – dodanie posiekanej gorzkiej czekolady i gotowanie kilka minut
- 4. krok – przelanie champurrado do kubków i podanie od razu
Jak podawać Champurrado?
Champurrado to meksykańska odpowiedź na gorącą czekoladę do picia. Ten tradycyjny napój serwuje się w Meksyku na wyjątkowe okazje. Champurrado jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. To nie tylko ciepły napój, ale i pomysł na znakomity deser. Przepis warto więc zapisać, a znajomość z meksykańską czekoladą do picia rozpocząć 6 grudnia w mikołajki. Rodzina na pewno będzie pod wrażeniem wyśmienitego smaku i cudownego aromatu.
Ze względu na swoją gęstą konsystencję i rozgrzewające właściwości, gorące i kremowe champurrado jest idealnym napojem na chłodne dni i wieczory. W niektórych regionach Meksyku tę gorącą czekoladę podaje się śniadanie.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 75%
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do 1 szklanki wody wsypać mąkę kukurydzianą i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przelać przez drobne sitko prosto do rondelka.
- Wlać pozostałą wodę i wsypać cukier oraz cynamon i chili. Podgrzewać i mieszać od czasu do czasu, aż mieszanka zacznie wrzeć.
- Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną gorzką czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż się roztopi, a napój zgęstnieje.
- Przelać do kubków i podawać od razu.