Czekoladę po meksykańsku podaję w mikołajki. Za champurrado przepada cała rodzina, bo smakuje obłędnie

2025-12-04 16:28

Już za parę dni wypadają mikołajki. Ten dzień warto urozmaicić nie tylko smacznymi słodkimi przekąskami, ale i ciepłymi napojami. Przepisem, który zasługuje na szczególne wyróżnienie, jest receptura na champurrado. To meksykańska wersja czekolady na gorąco do picia, która ma kremową konsystencję i rozgrzewające właściwości. Poznajcie przepis na champurrado i przygotujcie je na mikołajki.

meksykańska czekolada Champurrado

i

Autor: Chzu/ Shutterstock Taką czekoladę zrób w mikołajki. Champurrado jest pyszne, kremowe i doskonale rozgrzewa.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jaka jest różnica między gorącą czekoladą a champurrado?

Zarówno gorąca czekolada do picia, jaki i champurrado to wyborne gorące napoje, które podbijają podniebienia pysznym smakiem i doskonale rozgrzewają w chłodne zimowe dni. Czy te dwa czekoladowe napoje czymś się różnią? Jeżeli tak, to czym?

  • Gorąca Czekolada – składa się z mleka lub wody, czekolady w tabliczkach i cukru. Można dodać różne aromaty i przyprawy korzenne, takie jak wanilia, cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Ma gładką i płynną konsystencję.
  • Champurrado – to rodzaj czekolady do picia o kremowej konsystencji, na który przepis pochodzi z Meksyku. Jest szczególnie popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia. Napój przygotowuje się na bazie wody z dodatkiem mąki kukurydzianej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 75 proc., cukru trzcinowego oraz przypraw – cynamonu i chili.

Jak zrobić champurrado?

Przepis na znakomitą i rozgrzewającą czekoladę pochodzi z kuchni meksykańskiej, ale bez problemu można zrobić ją w domu. Wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach. Są dobrze znane i często wykorzystuje się je w innych przepisach kulinarnych. Przygotowanie champurrado nie wymaga długich godzin w kuchni. Cztery porcje są gotowe w kwadrans.

Jak więc robi się meksykańskie champurrado? Gorąca czekolada do picia w wersji meksykańskiej to pyszny gorący napój, który rozgrzewa i wprowadza w świąteczny nastrój. Przepis jest bardzo łatwy, a stosując się do wszystkich zaleceń, gęsta i kremowa czekolada do picia uda się już za pierwszym razem. Z przepisu warto skorzystać w mikołajki i zaskoczyć bliskich tym znakomitym napojem czekoladowym.

  • 1. krok – wymieszanie mąki kukurydzianej z wodą i przecedzenie przez sitko
  • 2. krok – podgrzanie mieszanki z dodatkiem przypraw
  • 3. krok – dodanie posiekanej gorzkiej czekolady i gotowanie kilka minut
  • 4. krok – przelanie champurrado do kubków i podanie od razu

Jak podawać Champurrado?

Champurrado to meksykańska odpowiedź na gorącą czekoladę do picia. Ten tradycyjny napój serwuje się w Meksyku na wyjątkowe okazje. Champurrado jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. To nie tylko ciepły napój, ale i pomysł na znakomity deser. Przepis warto więc zapisać, a znajomość z meksykańską czekoladą do picia rozpocząć 6 grudnia w mikołajki. Rodzina na pewno będzie pod wrażeniem wyśmienitego smaku i cudownego aromatu.

Ze względu na swoją gęstą konsystencję i rozgrzewające właściwości, gorące i kremowe champurrado jest idealnym napojem na chłodne dni i wieczory. W niektórych regionach Meksyku tę gorącą czekoladę podaje się śniadanie.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 75%
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do 1 szklanki wody wsypać mąkę kukurydzianą i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przelać przez drobne sitko prosto do rondelka.
  • Wlać pozostałą wodę i wsypać cukier oraz cynamon i chili. Podgrzewać i mieszać od czasu do czasu, aż mieszanka zacznie wrzeć.
  • Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną gorzką czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż się roztopi, a napój zgęstnieje.
  • Przelać do kubków i podawać od razu.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...